Cursus Prentenboek Schrijven – Basis

Een prentenboek moet altijd, zelfs voor de allerkleinste lezers, voldoen aan de ijzeren wetten van het spannende verhaal. Wat beschrijf je en wat laat je aan de illustratie over? Hoe werk je samen met de illustrator? Leer het in de cursus Prentenboek Schrijven.

6 zaterdagen van 10:00u – 13:00u

6 – 10 deelnemers

Amsterdam

Start cursus: 23 maart 2024

Voor wie?

De basismodule is voor beginnende schrijvers en voor schrijvers die weer terug willen naar de basiselementen van een prentenverhaal.

Verdiepingsmodule

Mocht de cursist behoefte hebben aan nog meer verdieping van zijn schrijver-schap dan kan de cursist de verdiepingsmodule volgen. In de verdiepingsmodule ga je jouw eigenheid als schrijver ontdekken en ontwikkelen.

Docent: Sandra de Weijze

“In mijn taal, tekening, poëzie, workshop en les staat plezier voorop. Stapelen, spelen, stoeien (worstelen…), schaven met woorden en beelden, om de creatieve motor een zwieperd te geven tot aan de verwondering van wat dan vervolgens uit de creatieve pen tevoorschijn komt.”

Saskia Koning

“Sandra maakte de lessen heel leuk en leerzaam. Haar enthousiasme en kennis wil ze graag overbrengen en ze doet dit heel mooi door iedereen en het verhaal wat ze meebrengen in hun waarde te laten en te stimuleren.”

Oud-cursist Saskia Koning over de Cursus Prentenboek Schrijven

Josephine Schenk

“Sandra maakte de lessen heel leuk en leerzaam. Haar enthousiasme en kennis wil ze graag overbrengen en ze doet dit heel mooi door iedereen en het verhaal wat ze meebrengen in hun waarde te laten en te stimuleren.”

Oud-cursist Josephine Schenk over de Cursus Prentenboek Schrijven

Renate Siepel

“Ik vond het leuk om thuis verhalen te maken. Door de cursus te doen werd ik daarin gestimuleerd. Daarnaast vond ik de cursus goed georganiseerd.”

Oud-cursist Renate Siepel over de Cursus Prentenboek Schrijven

Inhoud van de cursus

Je wilt een prentenboek schrijven, maar waar moet dat eigenlijk aan voldoen? Een prentenboek moet altijd, zelfs voor de allerkleinste lezers, voldoen aan de ijzeren wetten van het spannende verhaal. En als het verhaal er eenmaal is, gaat het om de formulering: schrijf spannend en prikkelend, maar ook begrijpelijk en goed voor te lezen. Een goed prentenboek trekt de lezer(tjes) het verhaal in door een uitgekiend samenspel van tekst en beeld. Wat beschrijf je en wat laat je aan de illustratie over? Hoe werk je samen met de illustrator? Leer het in de cursus Prentenboek Schrijven.

​​De Cursus Prentenboek schrijven heeft een basismodule (6 lessen) en een verdiepingingsmodule (4 lessen) die ook los van elkaar te volgen zijn. Voor de basismodule is geen specifieke voorkennis nodig.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • genre en verhaalopbouw
 • samenspel tekst en beeld
 • thema en boodschap
 • dialoog, humor, originaliteit, ontroering
 • personage(s), karakterontwikkeling en perspectief
 • kracht, details en geloofwaardigheid

​Verdiepingsmodule

Mocht de cursist behoefte hebben aan nog meer verdieping van zijn schrijver-schap dan kan de cursist de verdiepingsmodule volgen. In de verdiepingsmodule ga je jouw eigenheid als schrijver ontdekken en ontwikkelen.

Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze cursus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten.

Lesprogramma

Scriptplus is een CRKBO-erkend opleidingsinstituut. Hiermee voldoen de opleidingen die wij aanbieden aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

Genres en opbouw prentenboek

Er zijn allerlei soorten prentenboeken. Je kunt ze op verschillende manieren indelen. Je kunt kijken naar het thema, bekijken of het gaat om een psychologisch- of avonturenverhaal, of om een realistisch verhaal of fantasie, enz. Maar dwars door deze indelingen heen kun je ze ook op doel indelen. Wat wil de schrijver/illustrator met het verhaal?

Het verhalende prentenboek
Je bent bezig met het maken van een prentenboek, je hebt een mooie vondst en je ziet een verhalend prentenboek voor je. En dan?

In les 1 hebben we de opbouw van een prentenboek kort besproken. In de volgende lessen gaan we hier dieper op in.

Thema en boodschap
In de vorige lessen hebben we het gehad over de vondst en een verrassende wending. Welke wending je als schrijver kiest hangt niet alleen af van je vondst, maar ook van de boodschap die je wilt uitdragen.
Kracht en perspectief
In deze les leer je alles over de verschillende verhaalperspectieven en waarom je nu juist voor welk perspectief kiest. Daarnaast gaan we het hebben over het ‘waarom’. Waarom moet dit verhaal geschreven worden? En wat is de ambachtelijke kracht ervan?
Details en geloofwaardigheid
De details van een verhaal zijn de krenten in de pap. Details typeren, treffen, fleuren de boel op, geven smaak, kleur en sfeer aan de beschrijving en ondersteunen de handeling. In een prentenboek zijn details nog belangrijker dan in een ander soort vertelling, omdat in een prentenboek elk woord telt. Maar blijf je nog wel geloofwaardig?
Dialoog, stijl, toon en benadering
In deze les ga je de dialogen stilleren. Een geschreven dialoog moet zich beperken en toch trefzeker zijn. In de meeste verhalen betekent dit dat alle ‘ruis’ eruit moet: alleen de belangrijke mededelingen blijven over. Je gaat je verhaal schaven, stileren en checken.

Lesdagen

Dag & Tijd: Zaterdag 10:00-13:00 uur

Lesdagen 2024

 • 23 maart
 • 13 april
 • 18 mei
 • 1, 22 juni
 • 6 juli 

Start cursus: 23 maart 2024

Praktische Informatie

​​Locatie Tolstraat 160, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops 6

​​​Studietijd 3-4 uur per twee weken ​

Aantal deelnemers 6-10

​Lesgeld (vrijgesteld van btw) € 595,00

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving € 100,00​

Docent Sandra de Weijze

Basis

Prentenboek Schrijven

 • 6 zaterdagen van 10:00u – 13:00u
 • 6-10 deelnemers
 • in Amsterdam
 • Start cursus: 23 maart 2024

Lesgeld € 595,00