Opleidingstraject tot Schrijfdocent – Basis

Heb je al ervaring met schrijven en wil je jouw passie voor schrijven overbrengen aan anderen? Wil je binnen 6 maanden aan de slag met jouw eigen schrijfpraktijk? Volg dan de basismodule in het opleidingstraject voor de schrijfdocent en leer de kneepjes van het vak.

9 zaterdagen van 13.30-17.00 uur

Vanaf 6

Amsterdam

Start cursus: September 2024 (data volgen binnenkort)

Voor wie?

De cursus is voor beginnende schrijvers en voor schrijvers die weer terug willen naar de basiselementen van een kinderverhaal. Je kunt deelnemen zonder en met een specifiek verhaalidee; iedereen is welkom die graag voor kinderen wilt schrijven.​

​Verdiepingsmodule
Mocht de cursist behoefte hebben aan nog meer verdieping van zijn schrijver-schap dan kan de cursist de verdiepingsmodule volgen van 6 bijeenkomsten bij een andere kinderboekenschrijver. Als voldoende cursisten interesse hebben in het volgen van de verdiepingsmodule kan er een doorstart worden gemaakt.

Docent: Inge Schouten

“Ik ben een bevoorrecht docent. Gedurende de cursus zie ik hoe enthousiast studenten worden omdat ze hun passie voor schrijven kunnen combineren met de didactiek daarachter en die passie en zingeving kunnen overbrengen in hun eigen cursussen.”

  

David Mulder

“Het vak schrijfdocent heb je niet zomaar in de vingers. Zelfs na 25 jaar schrijfles geven leer ik nog elke keer bij. Maar met een gedegen cursus heb je een vliegende start.”

Docent: Linda Huijsmans

“Literaire non-fictie is mijn favoriete onderdeel van het creatieve schrijven. Met romantechnieken kun je van de werkelijkheid een boeiend verhaal maken. Dat plezier deel ik graag!”

Tim Gladdines

“Ik ontdekte dat ik het heerlijk vind om mensen les te geven in schrijven, ze vertrouwd te maken met basale schrijftechnieken en –theorie, maar vooral om ze plezier te laten beleven aan schrijven en het ontdekken van hun eigen talenten.”

Oud-cursist Tim Gladdines over het Opleidingstraject tot schrijfdocent

Telle van Beek

“Tijdens de demonstratielessen kwam ik erachter hoe leuk lesgeven in creatief schrijven kon zijn.”

Oud-cursist Telle van Beek over het Opleidingstraject tot schrijfdocent

Marlies Bax

“Alle docenten waren overduidelijk heel kundig en duidelijk. Het was nuttig om de verschillende stijlen van lesgeven te zien.”

Oud-cursist Marlies Bax over het Opleidingstraject tot schrijfdocent

Inhoud van de cursus

Scriptplus ontwikkelde in 2010 een eerste opleiding tot schrijfdocent. Daarna werd deze opleiding met succes herhaald met als gevolg een grote groep afgestudeerde schrijfdocenten.

Na tien jaar hebben we de anderhalf jaar durende opleiding aangescherpt in twee los te volgen modules. We merkten dat docenten behoefte hadden om al eerder aan de slag te gaan met een eigen schrijfpraktijk en hebben daarom gezorgd voor een basismodule met praktische tools om het creatieve schrijfproces van anderen op een juiste manier te kunnen begeleiden.

Het opleidingstraject is nu opgedeeld in een basismodule en een optionele verdiepingsmodule van beiden 9 bijeenkomsten die losstaand gevolgd kunnen worden.

Verdiepingsmodule
9 bijeenkomsten in een half jaar
Tijdens de verdieping gaan we verder in op de werkvormen die toegepast kunnen worden voor de gevorderde schrijver. De nadruk ligt op het ontwikkelen van de gereedschapskist die een schrijver nodig heeft voor het ontwikkelen van een langer verhaal of meerdere gedichten met een overkoepelend thema. De geleerde vaardigheden zijn van toepassing op zowel fictie, non-fictie als poëzie.

Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze cursus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten.

Lesprogramma

Scriptplus is een CRKBO-erkend opleidingsinstituut. Hiermee voldoen de opleidingen die wij aanbieden aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

Lesprogramma basismodule
Je leert didactische werkvormen die je in kunt zetten om het creatieve proces bij beginnende schrijvers te stimuleren. Aan de hand van schrijfopdrachten fictie, non-fictie en poëzie en de reflectie op die opdrachten, krijgt de cursist van de basismodule ervaring en inzicht in schrijfopdrachten. Je maakt kennis met het lesgeven in creatief schrijven en leert zelf de eerste opdrachten te ontwerpen en de uitvoering praktisch te toetsen.
Lesprogramma verdiepingsmodule
Je leert didactische werkvormen die gericht zijn om te werken aan een eindproduct. Na het afronden van de verdiepingscursus kun je lessen ontwerpen die cursisten verder helpen bij het schrijven van een afgerond verhaal (zowel fictie als non-fictie) of gedichtenreeks.
Leerdoelen basismodule + verdiepingsmodule

Leerdoelen basismodule voor de schrijfdocent

De cursist kan:

 • Een les ontwerpen
 • Leidinggeven aan het proces van feedback geven en ontvangen
 • Het schrijfproces van de cursisten begeleiden
 • Voldoende werkvormen inzetten
 • Het creatief proces van de cursisten stimuleren
 • Een veilige leeromgeving creëren.

Leerdoelen verdiepingsmodule voor de schrijfdocent

De cursist kan:

 • Een cursusplan maken (een reeks met een opbouw)
 • Zich op doelgroepen richten
 • Groepsgericht leidinggeven
 • Het schrijfproces van de cursisten begeleiden zowel individueel als in groepsverband
 • Leiding geven aan het proces van feedbackgeven en ontvangen
 • De cursusevaluatie begeleiden
 • Kan reflecteren op het eigen functioneren

Lesdagen

Dag & Tijd: Zaterdag 13:30-17:00 uur

Lesdagen 2024
Data volgen binnenkort

Start cursus: September 2024

Praktische Informatie

​​Locatie Tolstraat 160, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops 9

​​​Studietijd 4-8 uur per twee weken ​

Aantal deelnemers Vanaf 6

​Lesgeld (vrijgesteld van btw) € 995,00

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving € 100,00​

Basis

Opleidingstraject tot Schrijfdocent

 • 9 zaterdagen van 13.30-17.00 uur
 • Vanaf 6 deelnemers
 • in Amsterdam
 • Start cursus: September 2024

Lesgeld 995,00