Manuscript
beoordeling

Scriptplus verzorgt al sinds 1986 manuscriptbeoordelingen. We zijn daarmee de oudste aanbieder in Nederland van deze dienstverlening. Veel schrijvers wisten dankzij onze adviezen de hoge drempel van uitgeverijen te passeren.

Waarom manuscriptbeoordeling?
Een goede tekst is niet standaard een publiceerbare tekst. Waar moet je aan voldoen om jouw stuk gepubliceerd te krijgen? Hoe vertaal je jouw kennis naar een lekker leesbare tekst? De professionals van Scriptplus geven antwoord. Gerenommeerde beoordelaars duiken in jouw manuscript en geven feedback die hout snijdt. Op basis van de manuscriptbeoordeling kun jij weer door met je tekst, op weg naar publicatie.

Literaire manuscripten
Je tekst is af, klaar voor publicatie. Maar is dat wel zo? Voordat je naar de uitgeverij stapt raden wij aan om te kiezen voor manuscriptbeoordeling. Dit verhoogt de kans aanzienlijk dat jouw manuscript door een gerenommeerde uitgeverij wordt gepubliceerd. En dus niet snel in de prullenbak belandt of retour wordt gezonden met de mededeling dat het manuscript helaas niet in het fonds van de uitgeverij past. Diverse schrijvers die hun manuscript hebben laten beoordelen door Scriptplus publiceren intussen hun eigen boeken.

Non-fictie
Het schrijven van een non-fictie boek is geen sinecure. Als schrijver kun je veel verstand hebben van een onderwerp, maar hoe geef je vorm aan de inhoud? Wat is een logische opbouw? Hoe doseer je alle informatie verspreid over de pagina’s? En hoe zorg je ervoor dat jouw conclusie voortvloeit uit de voorgaande hoofdstukken? Kies voor manuscriptbeoordeling en een professionele beoordelaar kijkt naar jouw tekst. Je krijgt tips en adviezen om het manuscript te verbeteren tot een lezenswaardig boek.

Ervaringen

Frank van der Werff

"Ik heb tweemaal een manuscript door ScriptPlus laten beoordelen. Mede doordat de redacteuren je niet kennen, zijn zij goed in staat zich in een willekeurige lezer te verplaatsen. Mijn beide manuscripten zijn vanuit de ik-vorm geschreven, en lezers uit mijn eigen omgeving bleken daardoor moeite te hebben de protagonist los te zien van mijn eigen persoon. Het resultaat van de ScriptPlus-beoordeling is een eerlijk, uitgebreid, en in mijn geval hier en daar confronterend rapport, wat mij helpt om mij ook in die lezer te verplaatsen. En om het hele verhaal dankzij de professionele feedback nog eens grondig te bewerken en waar nodig te herschrijven. Ik weet nu waar de knelpunten liggen."

Frank van der Werff

Asha Mechielsen

"De feedback die ik heb ontvangen in de vorm van een leesrapport en als opmerkingen in het document zelf, was constructief, scherp, en heel eerlijk, maar zeker ook begrijpelijk. Ik weet nu wat ik als aspirant-schrijver nodig heb om het manuscript naar een hoger niveau te tillen. Ik zou het iedereen aanraden die op het punt staat zijn of haar manuscript voor te leggen aan uitgeverijen."

Asha Mechielsen

Antoinette Kalkman

"Inmiddels zijn er een aantal boeken van mij uitgegeven. Dat wil niet zeggen dat je dan niets meer kunt leren. Ik weet wel zeker dat dit kan en voor mijn nieuwste manuscript had ik behoefte aan een scherp en fris oog. Die vond ik bij de redacteur van Scriptplus en wat ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt. Natuurlijk was het gaaf om in het slotcommentaar te lezen dat de redacteur had genoten van het verhaal, maar de kritiek die in het zeer uitgebreide leesrapport naar voren komt is goud waard.

Met deze deskundige feedback kan ik aan de slag met het herschrijven en heb ik vertrouwen dat her verhaal er beter uitkomt. De tips en grondige redactie is meer dan de rekening waard. Ik kan Scriptplus aan iedereen aanbevelen en dat heb ik inmiddels ook al een aantal keer gedaan."

Antoinette Kalkman

Annelou Ypeij

"Veel uitgeverijen geven aan nieuwe auteurs de tip om een manuscriptbeoordelaar naar hun tekst te laten kijken, alvorens deze naar ze op te sturen. Deze raadgeving pakte voor mij goed uit. Het contact met Scriptplus verliep prettig. Ik vond het spannend om mijn verhaal, dat erg persoonlijk is, door een professioneel schrijver te laten lezen.

Ik kreeg een keurig rapport met talloze aanwijzingen en verbeterpunten. Na de eerste schrik - oef, ik schrijf toch minder goed dan ik dacht - heb ik het aanpassen van de tekst als een feest ervaren. Het rapport betekende voor mij een schrijfcursus-in-snelkookpan. Het manuscript is inmiddels enorm opgeknapt en ik ben weer een paar stappen gegroeid in mijn schrijverschap."

Annelou Ypeij

René Otjes

“De beoordelaar liet mij de sterke kanten zien van mijn manuscript en gelukkig ook de onderdelen die nodig verbetering behoefden. Ik heb het herschreven en liet het vol trots opnieuw beoordelen bij Scriptplus.
De beoordelaar heeft het allerbeste in mij naar boven gebracht.
Een bijzondere, fijne ervaring.”

René Otjes

Jacqueline Vahland

“Ik vond de manuscriptbeoordeling waardevol en bruikbaar. Het benoemt exact waar ik mee worstelde. Ik kan nu door."

Jacqueline Vahland

Janine Merema

"Ik ben erg blij met alle adviezen en ik weet zeker dat het gaan opvolgen van de suggesties en tips het verhaal beter zal maken.
Kortom, dank voor het grondige werk!"

Janine Merema

Matti van Wifferen

"Het leesrapport was van uitstekende kwaliteit. Het zette mij aan om me verder te ontwikkelen en gaf mij ook het zelfvertrouwen om dat aan te gaan. Voorlopig kan ik nu weer zelf aan de slag."

Matti van Wifferen

opties

Bij Scriptplus kies je uit twee vormen van manuscriptbeoordeling:
de quickscan (€250,- excl. btw) of een volledig leesrapport (€495,- excl. btw).
Twijfel je over de beste aanpak, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je jouw manuscript insturen of vrijblijvend kennismaken?

Quickscan

Een quickscan is een globale beoordeling, waarbij een beperkt gedeelte van het manuscript grondig wordt gelezen (tien pagina’s). De selectie van de pagina’s dient te worden gemaakt door de opdrachtgever. Het commentaar van de beoordelaar beslaat 1 pagina. Het resultaat van een quickscan is een advies om door te schrijven of opnieuw te beginnen, met redenen omkleed. Als het manuscript niet publicabel is, wordt dat ook duidelijk gemaakt.

Manuscriptbeoordeling

Een manuscript valt altijd te verbeteren, ook al denkt de schrijver misschien dat het niet beter kan. Een professionele beoordelaar leest het manuscript van max. 40.000 woorden. Vervolgens schrijft hij of zij een leesrapport van zo’n vier pagina’s. Bij een manuscript boven de 40.000 woorden maken we graag een offerte op maat. 

 

Disclaimer
Een manuscriptbeoordeling van Scriptplus is altijd raadgevend. Bij zowel de quickscan als het leesrapport ontvang je een eerlijke beoordeling van jouw manuscript. Daarbij geven onze redacteuren doorgaans ook een advies uit over het al dan niet voortzetten van jouw manuscript. Dit is een advies en zeker niet bindend. Het is aan de aanvrager van de manuscriptbeoordeling wat hij of zij met het manuscript doet.

Wil je jouw manuscript insturen of vrijblijvend kennismaken?