Verdiepingscursus Scenario schrijven

Wil jij filmscenario’s leren maken? Ben jij van mening een betere toneeltekst te kunnen schrijven dan Maria Goos? Heb je de cursus Scenario schrijven van Scriptplus afgerond en ben je op zoek naar meer diepgang in je tekst? Dan biedt de Verdiepingscursus Scenario schrijven uitkomst. Je zet de eerste stappen op weg naar het schrijven van een professioneel scenario.

Inhoudsopgave

Scenario schrijven 2.0 - De dingen die voorbij gaan

Bij deze vervolgcursus gaan we dieper in op de ambacht van verhalen vertellen. Welke genres bestaan er en hoe gebruik je die? Zijn tekst en handeling complementair aan elkaar? Zeggen je dialogen voldoende en biedt jouw scenario voldoende spanning voor de toeschouwer? De Verdiepingscursus scenario schrijven gaat dieper in op de onderwerpen waar je al kennis mee hebt gemaakt in de basiscursus.

Inspiratie

Je gaat tijdens deze cursus een toneel- of filmscript schrijven. Om je te inspireren behandelen we de toneeltekst van ‘De dingen die voorbij gaan’, een voorstelling die Toneelgroep Amsterdam heeft gemaakt naar de wereldberoemde roman Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan (1906) van Louis Couperus. Dit stuk bevat een schat aan verhaallijnen, en tal van thema’s die je veel in het traditionele, moderne drama ziet: familiestructuur, dood, vergankelijkheid, dromen, verlangens, jaloezie. De eerste lessen besteden we aan het analyseren van het boek en de toneeltekst. Welke thema’s worden aangesneden? Hoe worden de personages gebruikt? Wat zegt het stuk over onze tijd? Hoe heeft regisseur Ivo van Hove de transitie van roman naar scenario aangepakt?

Bij deze cursus kreeg ik veel aanwijzingen en tips om mijn script veel beter te krijgen. (Cursist Verdiepingscursus Scenario schrijven)

Uitwerking van je scenario

Je laat je inspireren door dit bomvolle toneelstuk en maakt op basis daarvan je eigen verhaal. Wie ben jij als schrijver? Met welke thema’s wil jij aan de slag? Er wordt in deze Verdiepingscursus scenario schrijven grote zelfstandigheid van je gevraagd. De docent zal een meer coachende rol op zich nemen om je zo goed mogelijk te begeleiden bij je eigen maakproces. Tijdens de cursus zullen diverse mensen uit het professionele circuit aanschuiven om te vertellen over hun vak. Denk daarbij aan een acteur, regisseur, cameraman/vrouw, lichtontwerper of decorontwerper. De cursus kan worden afgesloten met een bezoek aan de voorstelling ‘De dingen die voorbij gaan’ van Toneelgroep Amsterdam. We zullen op woensdagavond 24 januari de voorstelling bezoeken in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Als je mee wil, meld dat dan bij de inschrijving van deze cursus. (kosten zijn voor eigen rekening).

Leerdoelen Verdiepingscursus Scenario schrijven

Na de cursus heb je het volgende bereikt:

  • Je weet wat je als schrijver inspireert.
  • Je ontwikkelt je ‘makerschap.’
  • Je lees- en schrijfvaardigheid verbetert.
  • Je ontwikkelt een oorspronkelijke schrijfstijl.
  • Je hebt zicht op wat andere disciplines in het film- en theatervak inhouden.
  • Je laat je inspireren door verschillende soorten bronnen en verhalen.
  • Je vindt een goede balans tussen vorm en inhoud.
  • Je schrijft vakkundige, goed opgebouwde dialogen.
  • Je ontwikkelt gevoel voor abstractie en symboliek.
  • Je kan een werkbaar, ‘open of gesloten dramaturgisch’ script schrijven.

Meld je aan