Module Schrijven en schrappen

Kritisch naar je eigen werk kunnen kijken is essentieel voor elke schrijver. Maar lastig is het ook: hoe vaker je je eigen tekst gezien hebt, hoe minder snel je zaken als eentonige formuleringen of overbodige zinsdelen opmerkt. Ook kan het moeilijk zijn om afstand te doen van hele passages, terwijl je verhaal daar wel misschien sterker van wordt. Gelukkig is zelfredactie een vaardigheid die je kunt leren!

Inhoudsopgave

Voor wie?

De module Schrijven en schrappen is geschikt voor iedereen die bezig is met het schrijven van een verhaal. Het maakt niet uit of je begonnen bent of al verder bent in het schrijfproces, als je maar een verhaal in wording hebt. Je haalt namelijk het meest uit deze module als je de geleerde technieken thuis meteen kunt toepassen op (delen van) jouw verhaal.

Je kunt deze module doen als vervolg op de basiscursus Verhalend proza of Proza voor kinderen. Ook als je elders een soortgelijke cursus hebt gevolgd, ben je van harte welkom.

Opzet

Deze module bestaat uit twee bijeenkomsten van drie uur. Je oefent met tools en technieken om je eigen schrijfwerk te evalueren en leert werken met verschillende checklists.

Een greep uit het programma

Tijdens de module Schrijven en schrappen komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

  • Afstand nemen van je schrijfwerk
  • Beoordelen op zinsniveau
  • Beoordelen op verhaalniveau
  • Schrappen om implicieter te zijn (vermijden van overmatige uitleg)
  • Je eigen checklist aanleggen

Wat kun je na deze module?

Na afloop kun je schaven aan je eigen werk. Met behulp van de aangereikte tools doe je dit gemakkelijker dan voorheen. Je hebt geleerd met een andere blik naar je eigen werk te kijken en je durft te schrappen om zo je verhaal te verbeteren.

Vervolg

Naast Schrijven en schrappen kun je bij Scriptplus ook de modules Dialogen schrijven, Spanning en Feedbacksessies volgen. Aan welke vaardigheid wil jij nog verder werken? Neem voor advies gerust contact met ons op!

Meld je aan