Cursus Thriller schrijven

Een thriller schrijven is voor veel schrijvers een droom. Het genre beslaat dan ook een groot deel van de commerciële fictiemarkt. Psychologische thrillers, who dunnits, detectives en spannende romans zijn uitermate populair bij een groot lezerspubliek. Bovendien is het genre de laatste jaren verdiept en verbreed door uitdagend geschreven nationale en internationale literaire thrillers. Zelf ook spannende verhalen schrijven? Volg de cursus Thriller schrijven.

Inhoudsopgave

Schrijf spannend

Spannende verhalen schrijven is een vak apart. Hoe zorg je voor een goede plotopbouw, personageontwikkeling en stijl. In de cursus Thriller schrijven ga je aan de slag met je eigen werk, waarbij je problemen die je tegenkomt direct aan de docent kunt voorleggen. In acht bijeenkomsten ontdek je hoe je jouw idee het beste vorm kunt geven. Daarnaast kijk je kritisch naar je eigen tekst en leer je hoe je nog beter thrillers schrijft.

Het creatieve proces van een thriller schrijven

Het creatieve proces is een belangrijk onderdeel van de cursus Thriller schrijven. Hoe ontwikkel je een spannend plot, waar loop je vast, wat zijn de oplossingen voor veelvoorkomende problemen tijdens het schrijven? Door middel van korte opdrachten tijdens de les prikkelen we deze vaardigheden. De feedback van zowel de docent als medecursisten helpt daarnaast bij het schrijven van jouw spannende verhaal.

Antwoord op de belangrijkste thrillervraagstukken

Wanneer je een thriller gaat schrijven, komen er een aantal belangrijke vraagstukken naar boven. Hoe houd je de aandacht van de lezer vast? Hoe schrijf je plotgedreven zonder aan diepgang te verliezen? Wanneer wordt je verhaal te veelomvattend? Welke personages verdienen meer aandacht? Wat is het beste perspectief voor jouw thriller? In de cursus Thriller schrijven krijg je antwoord op deze vragen.

Voorbereiding cursus Thriller schrijven

De cursus Thriller schrijven is bedoeld voor schrijvers die al een idee hebben voor hun verhaal. Specifieke voorkennis is niet nodig, maar we vragen iedere cursist om voor aanvang van de training zijn of haar idee voor een spannend verhaal of thriller in te leveren. De docent maakt vervolgens individuele sterkte-/zwakteanalyses. Op deze manier weet je direct waar je nog aan moet werken en hoe jij nog beter thrillers kunt schrijven.

Inhoud van de cursus

Het programma wordt afgestemd op de leerwensen van de groep. Het basisprogramma voor deze cursus is als volgt:

Tijdens deze eerste workshop gaan we in op de theorie die hoort bij het schrijven van een Thriller. We gaan samen aan de slag met je plotopbouw en we bespreken de valkuilen die we daarin tegenkomen. We bespreken de noodzaak van goede personages en het perspectief van jouw verhaal. We kijken naar stijlfouten. Wat moet wel en wat kan beter niet? Hoe schrijf je spannend en vlot en houd je de aandacht van de lezer vast? Welke stijlmiddelen kun je inzetten om je verhaal en je personages ‘echt’ te maken? Hoe schrijf je authentiek, maar houd je toch rekening met de ‘eisen’ van het genre? Hoe maak je een goede dialoog?
In de tweede workshop wordt besproken hoe de technische en theoretische kennis die in de eerste les is verkregen wordt toegepast. In deze workshop wordt aandacht besteed aan jouw verhaal. De diverse struikelblokken die eenieder tegenkomt komen ook aan bod: inspiratie, doorzettingsvermogen en daadkracht.

Meld je aan