top of page

Als je de opleiding hebt gevolgd, dan... 

1. 

Kun je lesgeven aan instellingen voor kunsteducatie, volksuniversiteiten, bibliotheken, buurthuizen en cultuurinstellingen.

2. 

Kun je als schrijfdocent gaan werken bij verschillende cursuscentra voor creatief schrijven zoals een Scriptplus of een Schrijversvakschool.

3.

Heb je alle tools in huis om je eigen schrijfcursussen te

gaan organiseren.

Homepagina nieuw_edited.jpg

OPLEIDING
SCHRIJFDOCENT

OVER DE
OPLEIDING SCHRIJFDOCENT

De 1-jarige Opleiding Schrijfdocent van Scriptplus biedt je alle kansen om de schrijfdocent te worden die in je huist, zoals een beeld voor de beeldhouwer al in de steen zit. Wat je leerstijl ook is de Opleiding Schrijfdocent geeft je de ruimte om een goede en vakbekwame schrijfdocent te worden.

 

Je krijgt een palet aan didactische werkvormen en door die zelf te maken, krijg je niet alleen inzicht in de werkwijze van een cursist maar ook inzicht in het effect van de werkvorm op het schrijfproces. Je reflecteert op de verschillende werkvormen en leert hierdoor hoe je in de toekomst een les kunt ontwerpen voor een specifieke groep.  

 

Door het geven van demonstratielessen aan mede-cursisten, het geven van een cursusreeks op een stageplek en de opgedane kennis uit bronnen en literatuur word je een all-round docent creatief schrijven. 

Locatie

Tolstraat 160, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops

20

​​

Studietijd

4-8 uur per twee weken ​

Aantal deelnemers

5-10

Lesgeld (vrijgesteld van btw) 

€ 3100,- voor de gehele opleiding

(betaling in termijnen mogelijk)

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving

€ 100,00​

Docenten

Inge Schouten & David Mulder

DAG & TIJD

Zaterdag

10.00-12.30 uur  en 13.30-16.00 uur

LESDAGEN SEMESTER I

 • 10, 24 september 2022

 • 8, 29 oktober

 • 12, 26 november

 • 10 december 

 • 14 januari 2023

 • 21 januari (reservedatum)

LESDAGEN SEMESTER II

 • 28 januari 2023

 • 11 februari

 • 11, 25 maart

 • 8, 22 april

 • 13, 27 mei 

 • 10 juni

 • 24 juni (reservedatum)

TERUGKOMDAGEN (3x)

 • 9, 30 september

 • 21 oktober

START OPLEIDING

 • 10 sept 2022

VOOR WIE?

De Opleiding schrijfdocent is vooral geschikt voor mensen die graag schrijven en hun werkveld willen verruimen. Daarnaast is de opleiding bedoeld voor schrijvers die les (willen gaan) geven en daar onderbouwing voor zoeken, alsook bevoegde docenten in een ander kunstvak of moderne talen die meer willen doen met creatief schrijven.

We bieden een complete opleiding van een jaar waarbij het hoofdaccent ligt op de didactiek van het creatief schrijfonderwijs.

 

 


Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze opleiding. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

 

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten. 
 

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan

de opleiding?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

_DSC0668.jpg

DOCENT 

Inge Schouten

"Ik ben een bevoorrecht docent. Gedurende de opleiding zie ik hoe enthousiast studenten worden omdat ze hun passie voor schrijven kunnen combineren met de didactiek daarachter en die passie en zingeving kunnen overbrengen in hun eigen cursussen."

Ontwerp zonder titel.png

DOCENT 

David Mulder

"Het vak schrijfdocent heb je niet zomaar in de vingers. Zelfs na 25 jaar schrijfles geven leer ik nog elke keer bij. Maar met een gedegen opleiding heb je een vliegende start."

Naam David.png
foto-14.jpeg

LESPROGRAMMA
OPLEIDING SCRIJFDOCENT

 • Hoe groot is het aantal deelnemers aan een schrijfcursus?
  Minimaal vijf en maximaal tien deelnemers. Iedere deelnemer krijgt zodoende veel persoonlijke feedback en coaching.
 • Hoeveel bijeenkomsten beslaat een schrijfcursus?
  Minimaal vier en maximaal acht bijeenkomsten. Aan groepen wordt desgevraagd maatwerk geleverd (incompany is een optie).
 • Hoe vaak worden de schrijfcursussen aangeboden?
  Dit verschilt per schrijfcursus. Op de specifieke cursuspagina wordt meer informatie gegeven zodra nieuwe cursusdata bekend zijn. Houd de site in de gaten. Of mail naar info@scriptplus.nl.
 • Wat is het niveau van de schrijfcursussen?
  Er wordt geen specifiek niveau toegekend aan de schrijfcursussen, wel ambitie om zich te ontwikkelen in het ambacht schrijven . Bij de opleiding DOCS is een cv en motivatiebrief onderdeel van de toelatingsprocedure.
 • Waar worden de schrijfcursussen gegeven?
  De cursussen worden gegeven in Amsterdam, afwisselend bij de Tempel (Tolstraat 160, Amsterdam) de Vrije Universiteit van Amsterdam (Boelelaan 1105, Amsterdam).
 • Worden de schrijfcursussen (i.v.m. Covid-19) op locatie of online gegeven?
  Onze schrijfcursussen worden op locatie gegeven. De cursuslocatie is de Tempel op de Tolstraat 160 in Amsterdam. Zo lang de corona richtlijnen dit toelaten, blijven wij cursussen op locatie aanbieden.
 • Moet ik een laptop meenemen naar de schrijfcursus?
  Een schrijfblok en een pen is voldoende. In de lessen wordt vaak het huiswerk besproken maar als u niet in de gelegenheid zijn om deze te printen, dan kan het meenemen van een laptop of tablet wenselijk zijn.

ERVARINGEN

Tim Gladdines
afgestudeerd aan de opleiding schrijfdocent

"Ik ontdekte dat ik het heerlijk vind om mensen les te geven in schrijven, ze vertrouwd te maken met basale schrijftechnieken en –theorie, maar vooral om ze plezier te laten beleven aan schrijven en het ontdekken van hun eigen talenten."
 

Telle van Beek
afgestudeerd aan de opleiding schrijfdocent

“Tijdens de demonstratielessen kwam ik erachter hoe leuk lesgeven in creatief schrijven kon zijn.”

Linda Huijsmans
afgestudeerd aan de opleiding schrijfdocent

“Mijn belangrijkste motivatie om aan DOCS te beginnen was juist de didactische kant. Het lesgeven was nieuw voor mij, daar wilde ik graag goed in worden. Het gevolg was dat ik de schrijfopdrachten losjes en ontspannen benaderde. En juist dat heeft me de belangrijkste winst opgeleverd.”

VEELGESTELDE VRAGEN

Wanneer is mijn inschrijving voor de opleiding definitief?

Je staat voor de opleiding ingeschreven zodra wij het volledige lesgeld hebben ontvangen. Na ontvangst van je inschrijving en aanbetaling via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving.

Kan de factuur gericht worden aan een organisatie of eigen bedrijf?

Wij kunnen de factuur richten aan een bedrijf of organisatie. Graag vragen we je dan ons na inschrijving te mailen met de juiste tenaamstelling voor de factuur.  Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra de factuur is overgemaakt door jouw bedrijf/organisatie, storten we de eerste betaling naar jou terug.

Kan ik gebruik maken van een Leven Lang Leren Krediet?

Je kunt geen gebruik maken van een Leven lang leren krediet. Daarvoor moet je als organisatie geregistreerd zijn bij het CROHO = Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs, maar dat zijn wij niet.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan

de opleiding?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

RECENT VERSCHENEN OP

 • Instagram
 • Facebook
bottom of page