Cursus Populair wetenschappelijk schrijven

Wetenschappelijke inhoud en populair schrijven gaan prima samen, mits je het op de juiste manier aanpakt. Een soepel geschreven tekst zonder vaktermen leest gemakkelijker en de inhoud blijft beter hangen bij de lezer. Na afloop van deze cursus weet je hoe je de balans bewaart tussen wetenschappelijke waarden en de leesbaarheid van een artikel. Hoe leuk zou het zijn als jouw artikel straks een plekje krijgt in Kijk, Quest, Psychologie Magazine, op een wetenschappelijke website als KennisInzicht of gebruikt wordt bij programma’s als Proefkonijnen, Hoe?Zo! of De kennis van nu?

Inhoudsopgave

Academisch schrijven

Een academische tekst schrijven is voor veel mensen lastig. Hoe zorg je voor wetenschappelijk inhoudelijk sterke teksten die helder zijn en lekker lezen? Hoe schrijf je een goed wetenschappelijk artikel zonder te verzanden in vaktermen? In de cursus Populair Wetenschappelijk schrijven leer je de balans te bewaren tussen wetenschappelijke voorwaarden waar het artikel aan moet voldoen en de leesbaarheid ervan.

Intake cursus Populair wetenschappelijk schrijven

Voorafgaand aan de cursus vindt een korte telefonische intake plaats. Aan de hand van de verstrekte informatie kan de docent de inhoud van de cursus beter aansluiten op de groep. Dit bevordert de leercurve en helpt je bij het verbeteren van de punten waar je echt behoefte aan hebt.

Leerdoelen academisch schrijven

 • Je kunt doelgroep gericht schrijven.
 • Je kunt een heldere tekst schrijven met behoud van de wetenschappelijke inhoud.
 • Je weet welke voorbereiding nodig is om het schrijven gemakkelijker te maken.
 • Je schrijft beter en toegankelijker.
 • Je weet hoe je een rode draad in een tekst moet aanbrengen.
 • Je weet hoe je argumenten gebruikt die leiden tot een logische conclusie.
 • Je kunt vakjargon vermijden.
 • Je kunt enkele creatieve schrijftechnieken toepassen.

Voor wie?

Onderzoekers, studenten in het hoger onderwijs of bij een universiteit die beter willen leren schrijven. Ook mensen die zelfstandig onderzoek doen zonder binding met hogeschool of universiteit kunnen deelnemen. Leeftijd is niet van belang. Twijfel je nog? Overleg dan voor inschrijving met de docent.

Waarom de cursus Populair wetenschappelijk schrijven?

De cursus Populair wetenschappelijk schrijven is de ideale cursus om op een aansprekende manier wetenschap op te schrijven. Wij geven je 10 redenen om deze cursus bij Scriptplus te volgen:

 • Praktische en actieve workshops voor minimaal 5 en maximaal 10 cursisten.
 • Een goede basis in het schrijven van wetenschappelijke artikelen.
 • Werken met materiaal uit de eigen praktijk.
 • Veel persoonlijke aandacht van de docent op jouw teksten en schrijfstijl.
 • Feedback van docent en medecursisten op door jou gemaakte opdrachten.
 • Veel praktische opdrachten om thuis te maken en in les te bespreken.
 • Les van een ervaren journalist.
 • Potentiële financiers lezen liever een toegankelijke tekst.
 • Een goede leesbare tekst is een mooi visitekaartje.
 • Theorie in een syllabus.
 • In het centrum van Amsterdam, goed bereikbaar met ov en auto.

Inhoud van de cursus

Een praktische, actieve training toegankelijk schrijven in 8 workshops. In de cursus Populair wetenschappelijk schrijven gaan we aan de slag met voorbeeldartikelen uit tijdschriften, kranten en vakbladen. Natuurlijk gebruiken we ook artikelen en teksten van de cursisten. Je krijgt veel feedback van de docent en je medecursisten. Je gaat actief aan de slag. Goed leren schrijven leer je vooral door veel te oefenen. Daarom krijg je na afloop van elke workshop een of meerdere opdrachten mee om thuis te maken.

Voordat je als wetenschapper een artikel gaat schrijven moeten eerst alle onderzoeksgegevens en bronnen compleet zijn. Daarna kun je gaan nadenken over jouw artikel. Wat zijn de belangrijkste dingen die je wilt vertellen, waarom en aan wie? Wat is de nieuwswaarde? We hebben het over de vijf W’s en de H. Aan de hand van een gekozen onderwerp of onderzoek ga je aan de slag met jouw voorbereiding.
Verder bekijken we aan de hand van voorbeelden wat een goed artikel is en waar een wetenschappelijk artikel aan moet voldoen.
Hoe schrijf je een heldere tekst zonder je wetenschappelijk onderzoek geweld aan te doen? Wat zijn de hoofd- en bijzaken? Wat wordt de rode draad in je artikel? Je maakt een schrijfschema en formuleert de hoofdzinnen. We bespreken hoe je conclusies, bronnen en verwijzingen opneemt.
Hoe schrijf je een duidelijke en aantrekkelijke inleiding? Wat komt er in het middenstuk van je tekst en hoe eindig je? We oefenen de inleiding en bespreken de thuis uitgewerkte alinea’s. Wat heb je aan signaalwoorden en hoe verwerk je de conclusies goed in je tekst?
Je hebt inmiddels al aardig wat geschreven. Aan de hand van de thuis geschreven alinea’s bekijken we wat goed en minder goed gaat. Wat kan er allemaal in een alinea, hoe bouw je die op? Welke stijl gebruik je? Ben je je bewust van het vakjargon dat er in staat? Schrijf je onnodig wollig? Past jouw taalgebruik bij de doelgroep waarop je mikt?
Hoe komt jouw verhaal het beste over bij jouw doelgroep? Je leert het verschil tussen actief en passief schrijven. We gaan aan de slag met onnodig ingewikkelde teksten. Wat is het effect van korte en lange zinnen en van tangconstructies?
Na het bespreken van het huiswerk gaan we aan de slag met creatieve technieken. Denk aan voorbeelden of vergelijkingen in je tekst of het opvoeren van sprekers. We bespreken er een paar en oefenen aan de hand van korte fragmenten.
Aan de hand van voorbeelden beoordelen we teksten. Daarna gaan we elkaars teksten nalopen. Wat kan bondiger en helderder? Welke hulpmiddelen heb je daarbij?
We bespreken de eindresultaten van door jullie geschreven artikelen en kijken wat nog beter kan. Voor deze keer kan de groep desgewenst een verzoek indienen voor een extra onderwerp. Bijvoorbeeld schrijven van een persbericht of hoe benader ik een blad, website of programma?

Meld je aan