Cursus Verhalend Schrijven

De wereld verandert en de manier waarop mensen daarover schrijven verandert mee. Waar voorheen kale feiten het belangrijkst waren, komen daar tegenwoordig verhalen van individuele personen of groepen bij. Alles staat of valt bij het perspectief: vertel je een verhaal vanuit jezelf, vanuit iemand anders, of juist met een zekere afstand tot de betrokkenen? Ook voor journalisten is een dergelijke aanpak steeds belangrijker geworden. Om te concurreren met nieuwsjagers en het internet, bekwamen ze zich steeds meer in spannende, beeldende en menselijke verhalen. In zulke artikelen kruipt de lezer onder de huid van een hoofdpersoon, of belicht je een aspect dat in de reguliere verslaggeving steevast wordt vergeten.

Inhoudsopgave

Het genre Verhalend Schrijven

Tijdens deze interactieve cursus Verhalend Schrijven leer je hoe je van naakte gegevens een lopend verhaal maakt dat beklijft – zonder de waarheid geweld aan te doen. Je leert hoe je van bronnen personen van vlees en bloed maakt, hoe je gebeurtenissen omvormt tot filmische scènes, en hoe je gegevens tot een dwingende structuur met spanningsopbouw omsmeedt. Ook aan bod komen dialogen, perspectief en schrijfstijl: allemaal elementen waar je als tekstschrijver je lezers een plezier doet en daarmee zelf voordeel mee kunt doen. Zo worden verhalen beeldender en indringender, menselijker en spannender. Dat is verhalend schrijven (ook wel literaire journalistiek, storytelling of verhalende non-fictie).

Opbouw van de cursus Verhalend Schrijven

  • Kennismaken met de gereedschappen van het verhalend schrijven. Waar komen ze vandaan, en vooral: wat kún je ermee? Welke bestaan er en vooral: wat dóe je ermee? Zo wordt wat je leert in deze cursus direct toegepast.
  • Een onderwerp en een invalshoek bedenken (mag ook vóórdat je aan de cursus begint, graag zelfs!).
  • Opzetten van je research, inclusief eventuele interviews. Werken aan de bouwstenen van je verhaal.
  • Verhaal schrijven, waarbij je de geleerde schrijftechnieken toepast.
  • In de zesde en laatste workshop presenteer je een eindopdracht.

Wat kun je na afloop van de cursus?

Je kunt omgaan met de gereedschappen van het verhalend schrijven. Je kunt de belangrijkste schrijftechnieken van het verhalend schrijven toepassen. Je kunt een onderzoek opzetten en uitvoeren. Je kunt de verzamelde bouwstenen samenbrengen in een beeldend verhaal.

Voor wie?

De cursus Verhalende journalistiek is bestemd voor iedereen met enige schrijfervaring of ambities in de richting van de verhalende journalistiek. Omdat de uitwerking in hoge mate persoonlijk is, heeft in principe iedereen (ongeacht ervaring) er baat bij. Wil je meer mensen pakken met jouw verhaal door beeldend schrijven en heb je enige schrijfervaring, meld je dan aan voor deze cursus.

Inhoud van de cursus Verhalend schrijven

De cursus Verhalend schrijven bestaat uit 6 workshops van 2,5 uur. De thema's van elke workshop zijn vind je hieronder. 

Vrijwel elk onderwerp leent zich voor de aanpak van de verhalend schrijven. Een familiegeschiedenis. Een gebeurtenis uit het nieuws. Een liefdesrelatie tegen het decor van een historische episode. Een indrukwekkende reis. Een schijnbaar onbeduidende moord van lang geleden. Een raadselachtige vondst. In deze eerste workshop wordt uitgelegd waar verhalende journalistiek aan moet voldoen. Je bedenkt een onderwerp en een invalshoek, en denkt alvast na hoe je je kunt documenteren.
Een belangrijk principes in de verhalend schrijven is dat je de dingen toont en niet zelf uitlegt of benoemt. ‘Show, don’t tell.’ Of beter gezegd: benoem het niet. In deze workshop oefen je met de hogere kunst van het weglaten: hoe kun je de dingen voor zichzelf laten spreken? Goedgekozen details blijken goud waard.
Verhalende journalistiek kan niet zonder mensen. Dat wil zeggen: personages van vlees en bloed. Hoe maak je van een tweedimensionale ‘bron’ een driedimensionaal persoon? Je denkt na over hun functie in het verhaal, over hun kenmerkende eigenschappen en over de relatie met anderen: hoe ze interacteren of praten met eventuele bijfiguren. Over round characters, flat characters, psychologie en dialogen.
Er zijn verschillende manieren om een verhaal te vertellen, maar één is er de beste. Hoe kom je van a naar b en c? In deze workshop leer je de belangrijkste verhaalingrediënten te ordenen en in compositie te brengen. Van belang daarbij is de opbouw van spanning: hoe zorg je ervoor dat de lezer je verhaal helemaal uitleest? Over plots, flashbacks, cliffhangers en ontknopingen.
Hoe verhalend je ook te werk gaat, je bent en blijft journalist of tekstschrijver. Welke rol speel jezelf in het verhaal? Je kunt ervoor kiezen om jezelf in de ik-vorm op te voeren, maar je kunt je ook ‘uit het verhaal schrijven’. Hoe ga je om met de spanning tussen feit en fictie? Wat is toegestaan en wat niet? Over perspectief en ethiek.
Alle cursisten lezen hun verhaal voor, waarna de groep erop reflecteert. Wat trof je aan, tegen welke problemen liep je op, en wat heb je geleerd? Aan het eind ontvang je een certificaat van Scriptplus.

Meld je aan