Cursus Nieuwsberichten schrijven

Een belangrijk onderdeel van journalistiek schrijven is het nieuwsbericht. Het lijkt simpel een nieuwsbericht te schrijven van 150 woorden, met een kop en een staart. Maar het is een ambacht waar je een nieuwsneus voor nodig hebt, een puntige pen en het vermogen uit een brij van informatie het belangrijkste nieuws te filteren. Het goede nieuws is: dat kun je leren! En wel met de cursus Nieuwsberichten schrijven.

 

Inhoudsopgave

Nieuwsberichten schrijven

In deze cursus leer je een scherpe neus voor nieuws te ontwikkelen. Je leert in vier bijeenkomsten de vuistregels om nieuws te herkennen en dat vervolgens op papier te zetten volgens de journalistieke spelregels. En uiteraard maak je kennis met de trucs van het journalistieke schrijven. Zodat je jouw nieuwsbericht pakkend kunt opschrijven.

Online nieuwsberichten

De cursus Nieuwsberichten schrijven, richt zich op zowel offline als online media. Het schrijven van een online nieuwsbericht is weer een andere tak van sport. De online lezer heeft minder tijd en heeft meer behoefte aan scanbare berichten. Hoe zorg je hiervoor, zonder dat je de kern van je nieuwsbericht verliest?

Cursus Nieuwsberichten schrijven: actualiteit

Gedurende de cursus ga je veel oefenen, zowel thuis als in de les. We kijken voortdurend naar de actualiteit en gaan daarmee aan de slag. Een enkele keer zal je ook onder tijdsdruk moeten schrijven. Op deze manier ontdek je hoe het is om de hete adem van een naderende deadline te voelen en toch een nieuwsbericht te produceren.

Voor wie is de cursus Nieuwsberichten schrijven?

Voor iedereen die beroepsmatig nieuwsberichten schrijft en zijn praktische kennis wil verbeteren met journalistieke technieken. Voor iedereen die zijn schrijfvaardigheid wil verbeteren en een slijpsteen nodig heeft. Voor iedereen die een journalistieke basis wil leggen. Voor iedereen die content levert, zoals communicatieprofessionals, redacteuren, marketeers en bloggers. Specifieke voorkennis is niet nodig.

Wat kun je na afloop van de cursus?

 • Nieuws herkennen en benoemen.
 • Begrijpelijk, bondig en feitelijk schrijven.
 • Oprolbaar schrijven (het belangrijkste nieuws bovenaan zetten).
 • De 5 W’s en de H (Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer en Hoe?) toepassen.
 • Goede en passende koppen maken.

Een greep uit het programma

In de cursus komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod.

 • De selectie van nieuws voor een nieuwsbericht
 • Welke vragen moet een nieuwsbericht beantwoorden?
 • De opbouw van een nieuwsbericht
 • Het taalgebruik in een nieuwsbericht
 • Nieuwsberichten voor print- versus online media
 • Het nieuwsverhaal: van research tot eindproduct

Individuele coaching

De cursus Nieuwsberichten schrijven kun je ook individueel volgen. De cursus heeft dan meer het karakter van een coachingtraject. Het medium waar jij voor werkt, staat centraal en jouw onderwerpen en teksten vormen onderdeel van het lesmateriaal. De omvang, data en frequentie van de bijeenkomsten zijn in overleg met de docent. Coaching is dus op en top maatwerk.

De kosten van individuele coaching zijn afhankelijk van het aantal contacturen. Neem gerust contact met ons op voor een offerte op maat.

 

Ook interviews schrijven?

Nieuwsberichten schrijven is niet de enige journalistieke cursus die we verzorgen. Leer bijvoorbeeld ook interviews schrijven of kies voor de cursus Verhalend schrijven.

 

Meld je aan