Cursus Interviews schrijven

Zoveel typen mensen, zoveel typen interviewers. De staccatostijl van Matthijs van Nieuwkerk lokt weer heel andere antwoorden uit dan de meer confronterende stijl van Coen Verbraak. Wat voor een type interviewer ben je zelf? Hoe laat je iemand dingen zeggen die hij of zij nog niet eerder heeft gezegd? Durf je stiltes te laten vallen tijdens het gesprek? Leer het in de cursus Interviews schrijven.

Voor deze cursus kun je terecht bij docent Katja Kreukels op deze pagina.

Inhoudsopgave

Een interview gaat verder dan een alledaags gesprek. De afspraak is dat de een de vragen stelt en dat de ander die beantwoordt. Als interviewer mag je ook doorvragen. Maar hoe doe je dit allemaal? En durf je dat wel? Je ontdekt welke interviewtechnieken er zijn en hoe je die kunt toepassen in verschillende situaties. Je boort de nieuwsgierige kant van jezelf aan en leert dat geen enkele vraag dom is. Een vraag niet stellen, dat is dom.

Cursus interviewtechnieken of cursus interview schrijven?

Deze cursus helpt je om zowel interviews uit te voeren als uit te schrijven. Je maakt kennis met de belangrijkste interviewtechnieken en ontdekt hoe je het beste een interview kunt schrijven. Voor het laatstgenoemde is enige schrijfervaring meegenomen. De cursus Interviews schrijven vraagt geen journalistieke ervaring, maar het helpt wel.

Voor wie is de cursus Interviews schrijven?

De cursus Interviews schrijven is bedoeld voor communicatieprofessionals die op hun werk al veel redactiewerk doen. Voor onderzoekers die meer informatie willen krijgen uit hun mondelinge bronnen. Eigenlijk voor iedereen die beroepsmatig met interviewen te maken heeft en zijn interviewtechnieken en schrijfvaardigheid op een hoger plan wil brengen.

Veel nuttige informatie, veel ruimte voor interactie en een prettige, deskundige docent. (Cursist Interviews schrijven)

Wat leer je?

Tijdens de vijf workshops leer je niet alleen je schroom te overwinnen om je interviewkandidaat door te zagen. Je krijgt ook de belangrijkste interviewtechnieken en spelregels aangereikt om dat op zo’n goed en doeltreffend mogelijke manier te doen. Er zal veel geoefend worden. Thuis en tijdens de les. Vervolgens ga je met de verkregen informatie aan de slag en schrijf je je interview op een aansprekende manier uit, in de daarvoor meest passende vorm. De cursus Interviews schrijven is een complete cursus waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Een interviewkandidaat kiezen en een passend onderwerp.
 • Research doen en je in iemands achtergrond verdiepen.
 • Het beheersen van interviewtechnieken: hoe stel je scherpe vragen en hoe vraag je goed door?
 • Je schrijfvaardigheid verbeteren en het interview op een aansprekende manier uitwerken.
 • Werken met verschillende interviewvormen, zoals de vraag- antwoordvorm of het verhaal met citaten.

Einddoel

Het einddoel van de cursus Interviews schrijven is het voltooien van je eigen meesterproef: een zelf afgenomen en uitgeschreven interview!

Waarom de cursus Interviews schrijven volgen bij Scriptplus?

 • Een door de wol geverfde docent, die al heel wat uren van haar werkzame leven interviewend heeft doorgebracht.
 • Persoonlijke feedback van de docent en medecursisten.
 • Leren door het te doen.
 • Kleinschalige aanpak: vijf tot tien deelnemers.
 • Workshops vinden plaats in het goed bereikbare Wibauthuis in het centrum van Amsterdam.
 • Er zijn hand-outs die je thuis nog eens rustig kunt nalezen.

Inhoud van de cursus

Een inleiding op het genre. Wat voor een soorten interviews heb je? Wat is je doel? Je aanpak en hoe maak je een afspraak?
Wie ga je interviewen en waarover? Hoe bereid je een interview voor en verdiep je je in iemands achtergrond?
Wat zijn belangrijke spelregels voor het houden van een goed interview?
Hoe schrijf je het interview uit? Oefenen met verschillende schrijfvormen, zoals de vraag-antwoordvorm en de gemengde vorm waarin citaten, eigen observaties en achtergronden met elkaar verweven worden.
Het bespreken van de interviews van de cursisten en feedback geven.

Meld je aan