top of page
Homepagina nieuw_edited.jpg

CURSUS
VERHALENDE JOURNALISTIEK

Als je de cursus hebt gevolgd, dan... 

1. 

Zijn je vertelvaardigheden op papier vergroot.

2. 

Kun je beelden schrijven, 

met details en scènes.

3.

Kun je verschillende

literaire technieken gebruiken.

OVER DE CURSUS
VERHALENDE JOURNALISTIEK

Hoe bouw je een kort nieuwsbericht uit tot een indringend achtergrondverhaal? Met een hoofdpersoon van vlees en bloed, een spanningsboog, met scènes en dialogen?

Hoe, anders gezegd, smeed je naakte feiten om tot levendige mensenverhalen?

 

In deze interactieve schrijfcursus leer je het allemaal. Voorafgaand kies je een nieuwsbericht dat je aandacht grijpt. In zes bijeenkomsten bouw je het om naar je eindproduct: een verhaal van 1500 woorden. We beginnen met een kennismaking met het genre van de verhalende journalistiek. We maken een schrijfplan, bakenen het onderwerp af, kiezen een hoofdpersoon en schrijven een researchplan. Vervolgens gaan we oefenen met literaire technieken. De opdrachten bespreken we steeds in de groep.

Locatie

Tolstraat 160, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops

6 ​

​​

Studietijd

4-8 uur per twee weken ​

Aantal deelnemers

6-10

Lesgeld (vrijgesteld van btw) 

€ 795,-

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving

€ 100,00​

Docent

Arjan Post & Katja Kreukels

DAG & TIJD

Dinsdag, tweewekelijks

18.30-21.00 uur  

LESDAGEN 2022

 • 6, 20 september

 • 4, 18 oktober

 • 1, 22 november

 • 13 december (reservedatum)

START CURSUS

 • 6 september 2022

SLUITINGSDATUM INSCHRIJVING

 • 31 juli 2022

VOOR WIE?

De cursus is geschikt voor iedereen die zijn of haar schrijfstijl in verhalende richting wil ontwikkelen. Enige schrijfervaring is daarbij een pre. Enige leeservaring met journalistiek en (fictie)literatuur ook, omdat we onze voorbeelden overal vandaan halen. Het belangrijkste is dat cursisten nieuws- en leergierig zijn.

Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze cursus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

 

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten. 

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan de cursus?

Op de hoogte blijven van een volgende editie?

Arjan Post.jpg

DOCENT 

Arjan Post

“Het leuke van deze cursus is niet dat je mensen leert schrijven. Dat kan ook helemaal niet, gelukkig. Je leert juist je eigen stijl verbeteren en beheersen. En als dat kwartje eenmaal valt, is dat altijd weer een prachtig moment.”

Naam Arjan.png

LESPROGRAMMA
CURSUS VERHALENDE JOURNALISTIEK

 • Hoe groot is het aantal deelnemers aan een schrijfcursus?
  Minimaal vijf en maximaal tien deelnemers. Iedere deelnemer krijgt zodoende veel persoonlijke feedback en coaching.
 • Hoeveel bijeenkomsten beslaat een schrijfcursus?
  Minimaal vier en maximaal acht bijeenkomsten. Aan groepen wordt desgevraagd maatwerk geleverd (incompany is een optie).
 • Hoe vaak worden de schrijfcursussen aangeboden?
  Dit verschilt per schrijfcursus. Op de specifieke cursuspagina wordt meer informatie gegeven zodra nieuwe cursusdata bekend zijn. Houd de site in de gaten. Of mail naar info@scriptplus.nl.
 • Wat is het niveau van de schrijfcursussen?
  Er wordt geen specifiek niveau toegekend aan de schrijfcursussen, wel ambitie om zich te ontwikkelen in het ambacht schrijven . Bij de opleiding DOCS is een cv en motivatiebrief onderdeel van de toelatingsprocedure.
 • Waar worden de schrijfcursussen gegeven?
  De cursussen worden gegeven in Amsterdam, afwisselend bij de Tempel (Tolstraat 160, Amsterdam) de Vrije Universiteit van Amsterdam (Boelelaan 1105, Amsterdam).
 • Worden de schrijfcursussen (i.v.m. Covid-19) op locatie of online gegeven?
  Onze schrijfcursussen worden op locatie gegeven. De cursuslocatie is de Tempel op de Tolstraat 160 in Amsterdam. Zo lang de corona richtlijnen dit toelaten, blijven wij cursussen op locatie aanbieden.
 • Moet ik een laptop meenemen naar de schrijfcursus?
  Een schrijfblok en een pen is voldoende. In de lessen wordt vaak het huiswerk besproken maar als u niet in de gelegenheid zijn om deze te printen, dan kan het meenemen van een laptop of tablet wenselijk zijn.

DOCENT 

Katja Kreukels

“Alles valt of staat met inlevingsvermogen. Als je je zo goed verdiept in het onderwerp dat je hoofdpersonen tot leven komen op papier, dan ben je geslaagd!”

Naam Katja.png
Katja Kreukels.jpg

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe groot is de werkdruk?

Voor alle cursussen geldt dat er schrijfopdrachten worden gegeven waar de deelnemers thuis aan werken. Reken op een huiswerkdruk van ten minste enkele uren per week. De cursisten voorzien elkaars werk ook van feedback. Tijdens de les nemen we in groepsverband het huiswerk door en zullen we feedback geven op elkaars werk. 

Welk niveau moet ik hebben om een cursus te kunnen doen?

Scriptplus gaat ervan uit dat schrijven te leren is. Talent bepaalt de snelheid waarmee je het ambacht leert. Onze cursussen zijn dan ook in principe geschikt voor je als je de Nederlandse taal goed beheerst en zin hebt om te schrijven. Alleen voor de Topklassen dien je al voldoende schrijfervaring te hebben. Neem in dat geval contact met ons op om te overleggen of de Topklas geschikt voor je is.

Wanneer is mijn inschrijving voor de cursus definitief?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij het volledige lesgeld hebben ontvangen. Na ontvangst van je inschrijving en aanbetaling via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving.

Kan de factuur gericht worden aan een organisatie of eigen bedrijf?

Wij kunnen de factuur richten aan een bedrijf of organisatie. Graag vragen we je dan ons na inschrijving te mailen met de juiste tenaamstelling voor de factuur.  Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra de factuur is overgemaakt door jouw bedrijf/organisatie, storten we de eerste betaling naar jou terug.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan

de cursus? 

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

RECENT VERSCHENEN OP

 • Instagram
 • Facebook

ERVARINGEN

Erna van der Werff
oud-cursist over de
cursus Verhalende Journalistiek

"Ik vond de cursus zeer leerzaam, deskundig en gezellig. Er was veel ruimte voor eigen inbreng binnen een strak kader."

Eelco van Nielen
oud-cursist over de
cursus Verhalende Journalistiek

"Ik vond het een prettige cursus die me weer enthousiast heeft gemaakt over schrijven. Smaakt naar meer!"

Peter Bloem
oud-cursist over de 
cursus Verhalende Journalistiek

"Ik vond de docenten Arjan Post en Katja Kreukels flexibel, toegankelijk, deskundig en enthousiasmerend."

bottom of page