Cursus

Verhalende Journalistiek

meer informatie

Data

28 sept

12, 26 okt

9, 23 nov

14 dec

Dag & Tijd

Dinsdag

18.30-21.00 uur  

Locatie

VU Amsterdam, nabij station Amsterdam Zuid en metro 51/52

Aantal schrijfworkshops

6 dinsdagen

Aantal deelnemers

5-10

Lesgeld (vrijgesteld van btw) 

€ 795,-

Inschrijfkosten (aanbetaling op lesgeld)

€ 100,00

Vroegboekkorting

Schrijf je in voor 1 augustus 2021 en ontvang 10% korting op het lesgeld 

Sluitingsdatum inschrijving

14 sept 2021

Docent

Arjan Post & Katja Kreukels

De wereld verandert en de manier waarop mensen daarover schrijven verandert mee. Waar voorheen kale feiten het belangrijkst waren, daar komen tegenwoordig ‘verhalen’ van individuen en groepen bij.

Alles staat of valt bij het perspectief: vertel je een verhaal vanuit jezelf, vanuit iemand anders, of juist met een zekere afstand tot de betrokkenen? Ook voor journalisten is een dergelijke aanpak steeds belangrijker geworden. Om te concurreren met nieuwsjagers en het internet, bekwamen ze zich steeds meer in spannende, beeldende, ‘menselijke’ verhalen. In zulke artikelen kruip je onder de huid van een hoofdpersoon, of belicht je een aspect dat in de reguliere verslaggeving steevast wordt vergeten.

In deze interactieve schrijfcursus Verhalende Journalistiek leer je hoe je van naakte gegevens een lopend verhaal maakt dat beklijft – zonder de waarheid geweld aan te doen. Je leert hoe je van ‘bronnen’ personen van vlees en bloed maakt, hoe je ‘gebeurtenissen’ omvormt tot filmische scènes, en hoe je ‘gegevens’ tot een dwingende structuur met spanningsopbouw omsmeedt. Ook aan bod komen dialogen, perspectief, schrijfstijl: allemaal elementen waar je als tekstschrijver je voordeel mee kunt doen.

Wil je net zo verhalend leren schrijven als Joris van Casteren, Annejet van der Zijl of Frank Westerman? In de 6-delige schrijfcursus krijg je de belangrijkste technieken van het verbeelden en verlevendigen aangereikt. Bevrijd je uit het keurslijf van feiten en zakelijk schrijven, zonder de werkelijkheid geweld aan te doen. Deze praktische cursus is bedoeld voor iedereen met enige schrijfervaring. Aan het eind van de schrijfcursus presenteer je je eigen verhaal.