top of page

Als je de cursus hebt gevolgd, dan... 

1. 

Heb je alle tools in huis om je eigen schrijfcursussen te

gaan organiseren.

2. 

Kun je als schrijfdocent gaan werken bij verschillende cursuscentra voor creatief schrijven zoals een Scriptplus of een Schrijversvakschool.

3.

Kun je lesgeven aan instellingen voor kunsteducatie, volksuniversiteiten, bibliotheken en buurthuizen.

Homepagina nieuw_edited.jpg

CURSUS
DIDACTISCHE WERKVORMEN
VOOR DE SCHRIJFDOCENT

OVER DE CURSUS
DIDACTISCHE WERKVORMEN
VOOR DE SCHRIJFDOCENT

Heb je al ervaring met schrijven en wil je jouw passie voor schrijven overbrengen aan anderen? Volg dan de intensieve basiscursus Didactische werkvormen voor de schrijfdocent en leer de kneepjes van het vak. Gedurende vijf maanden bevind je je als het ware in een hoge drukpan. Het is een cursus waarin je in een korte periode de vaardigheden van een docent creatief schrijven onder de knie krijgt en leert schrijflessen te ontwerpen voor beginnende schrijvers.

Bij de basiscursus Didactische werkvormen leer je als docent vaardigheden om het creatief proces bij de cursist op gang te brengen. Die vaardigheden zijn van toepassing op zowel fictie, non-fictie als poëzie.

Heb je helemaal de smaak te pakken dan bieden wij ook een vervolgcursus aan waar we nog meer de diepte in gaan. Bij de verdieping leer je vaardigheden om een cursist te begeleiden bij een langer verhaal of bij een gedichtenreeks. Die vaardigheden zijn van toepassing op zowel fictie, non-fictie als poëzie.

Basiscursus

Je krijgt een palet aan didactische werkvormen en door die zelf te maken, krijg je niet alleen inzicht in de werkwijze van een cursist maar ook inzicht in het effect van de werkvorm op het schrijfproces. Je reflecteert op de verschillende werkvormen en leert hierdoor hoe je in de toekomst een les kunt ontwerpen voor een specifieke groep.  

 

Door het geven van demonstratielessen aan mede-cursisten en door de opgedane kennis  word je een all-round docent creatief schrijven. 

Verdiepingscursus

Tijdens de verdieping gaan we verder in op de werkvormen die toegepast kunnen worden voor de gevorderde schrijver. De nadruk ligt op het ontwikkelen van de gereedschapskist die een schrijver nodig heeft voor het ontwikkelen van een langer verhaal of meerdere gedichten met een overkoepelend thema.

Locatie

Tolstraat 160, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops

9

​​

Studietijd

4-8 uur per twee weken ​

Aantal deelnemers

v.a. 6

Lesgeld (vrijgesteld van btw) 

€ 995,00

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving

€ 100,00​

Docenten

Inge Schouten & David Mulder & Linda Huijsmans

DAG & TIJD

Zaterdag

13.00-16.30 uur

LESDAGEN 2023

  • 9, 23 september

  • 7, 21 oktober

  • 4, 18 november

  • 2, 16 december

 

LESDAGEN 2024

  • 6 januari

 

START VOLGENDE BASISCURSUS

  • 9 september 2023

VOOR WIE?

De basiscursus is vooral geschikt voor mensen die graag schrijven en hun werkveld willen verruimen. Daarnaast is de cursus bedoeld voor schrijvers die les (willen gaan) geven en daar onderbouwing voor zoeken, alsook bevoegde docenten in een ander kunstvak of moderne talen die meer willen doen met creatief schrijven.

 

Om te zorgen voor een optimaal leerrendament,  zullen we je na inschrijving vragen een schrijf CV en fragment van eigen werk op te sturen. 

De verdiepingscursus is voor docenten die de basiscursus Didactische werkvormen met succes hebben afgerond of al aantoonbare leservaring hebben op het gebied van creatief schrijven.

 


Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze cursus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

 

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten. 
 

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan

de cursus?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

_DSC0668.jpg

DOCENT 

Inge Schouten

"Ik ben een bevoorrecht docent. Gedurende de cursus zie ik hoe enthousiast studenten worden omdat ze hun passie voor schrijven kunnen combineren met de didactiek daarachter en die passie en zingeving kunnen overbrengen in hun eigen cursussen."

Ontwerp zonder titel.png

DOCENT 

David Mulder

"Het vak schrijfdocent heb je niet zomaar in de vingers. Zelfs na 25 jaar schrijfles geven leer ik nog elke keer bij. Maar met een gedegen cursus heb je een vliegende start."

Naam David.png
foto-14.jpeg
FD Linda Huijsmans-2019-zww (1).jpg

DOCENT 

Linda Huijsmans

"Literaire non-fictie is mijn favoriete onderdeel van het creatieve schrijven. Met romantechnieken kun je van de werkelijkheid een boeiend verhaal maken. Dat plezier deel ik graag!"

handtekening docent_edited.png

LESPROGRAMMA
CURSUS DIDACTISCHE WERKVORMEN VOOR DE SCRIJFDOCENT

ERVARINGEN

Tim Gladdines
oud-cursist

"Ik ontdekte dat ik het heerlijk vind om mensen les te geven in schrijven, ze vertrouwd te maken met basale schrijftechnieken en –theorie, maar vooral om ze plezier te laten beleven aan schrijven en het ontdekken van hun eigen talenten."
 

Telle van Beek
oud-cursist

“Tijdens de demonstratielessen kwam ik erachter hoe leuk lesgeven in creatief schrijven kon zijn.”

Nina 't Spijker
oud-cursist

“Mijn belangrijkste motivatie om mij in te schrijven was juist de didactische kant. Het lesgeven was nieuw voor mij, daar wilde ik graag goed in worden. Het gevolg was dat ik de schrijfopdrachten losjes en ontspannen benaderde. En juist dat heeft me de belangrijkste winst opgeleverd.”

VEELGESTELDE VRAGEN

Wanneer is mijn inschrijving voor de cursus definitief?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij het volledige lesgeld hebben ontvangen. Na ontvangst van je inschrijving en aanbetaling via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving.

Kan de factuur gericht worden aan een organisatie of eigen bedrijf?

Wij kunnen de factuur richten aan een bedrijf of organisatie. Graag vragen we je dan ons na inschrijving te mailen met de juiste tenaamstelling voor de factuur.  Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra de factuur is overgemaakt door jouw bedrijf/organisatie, storten we de eerste betaling naar jou terug.

Kan ik gebruik maken van een Leven Lang Leren Krediet?

Je kunt geen gebruik maken van een Leven lang leren krediet. Daarvoor moet je als organisatie geregistreerd zijn bij het CROHO = Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs, maar dat zijn wij niet.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan

de cursus?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

RECENT VERSCHENEN OP

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page