top of page

Als je het opleidingstraject hebt gevolgd, dan... 

1. 

Heb je alle tools in huis om eigen schrijfcursussen en 1-op-1 schrijftrainingen

te organiseren.

2. 

Kun je als schrijfdocent gaan werken in je eigen schrijfpraktijk of bij verschillende cursuscentra voor creatief schrijven zoals een Scriptplus of een Schrijversvakschool.

3.

Kun je lesgeven aan instellingen voor kunsteducatie, volksuniversiteiten, bibliotheken en buurthuizen.

Homepagina nieuw_edited.jpg


OPLEIDINGSTRAJECT
VOOR SCHRIJFDOCENTEN

VOOR WIE?

Heb je al ervaring met schrijven en wil je jouw passie voor schrijven overbrengen aan anderen? Wil je binnen 6 maanden aan de slag met jouw eigen schrijfpraktijk?

Volg dan de basismodule in het opleidingstraject voor de schrijfdocent en leer de kneepjes van het vak. 

 

De basismodule is vooral geschikt voor mensen die graag schrijven en hun werkveld willen verruimen. Daarnaast is de module bedoeld voor schrijvers die les (willen gaan) geven en daar onderbouwing voor zoeken, alsook bevoegde docenten in een ander kunstvak of moderne talen die meer willen doen met creatief schrijven. 

We kunnen tijdens de opleiding niet inhoudelijk ingaan op de door de studenten gemaakte schrijfopdrachten, maar gebruiken die als materiaal voor de docentenopleiding. Het is daarom belangrijk dat al onze deelnemers meerdere schrijfcursussen gevolgd hebben waar ze zelf cursist zijn geweest. Dat is noodzakelijk omdat het belangrijk is om te weten hoe het is om opdrachten te maken en om feedback te ontvangen in groepsverband op je eigen werk. Die ervaring heb je nodig om een goede schrijfdocent te worden.

Heb je helemaal de smaak te pakken dan bieden wij ook een verdiepingsmodule aan. De verdiepingsmodule is optioneel en zorgt voor een verdieping van je docentschap. Let op! De verdiepingsmodule is enkel voor docenten die de basismodule met succes hebben afrond.

Basismodule ( 9 bijeenkomsten in een half jaar)

Gedurende zes maanden bevind je je als het ware in een hoge drukpan. In de basismodule leer je in een korte periode de vaardigheden van een docent creatief schrijven onder de knie te krijgen en leer je schrijflessen te ontwerpen voor beginnende schrijvers. Je leert als docent vaardigheden om het creatief proces bij de cursist op gang te brengen. Die vaardigheden zijn van toepassing op zowel fictie, non-fictie als poëzie.

Je krijgt een breed scala aan schrijfopdrachten en weet aan het einde van deze basismodule wanneer je welke schrijfopdracht het beste in kunt zetten. Je leert in deze module ook hoe je een les of lessenreeks kunt ontwerpen voor een specifieke groep. 

Je geeft een demonstratieles aan mede-cursisten en volgt ook de demonstratielessen van andere cursisten. Het reflecteren hierop zorgt ervoor dat de opgedane kennis direct kan worden toegepast en getoetst.

Belangrijke onderdelen van de basismodule zijn: zelf schrijven, zelf lesgeven, theorie, tekstanalyse, feedback geven en ontvangen.

Verdiepingsmodule (9 bijeenkomsten in een half jaar)

Tijdens de verdieping gaan we verder in op de werkvormen die toegepast kunnen worden voor de gevorderde schrijver. De nadruk ligt op het ontwikkelen van de gereedschapskist die een schrijver nodig heeft voor het ontwikkelen van een langer verhaal of meerdere gedichten met een overkoepelend thema. De geleerde vaardigheden zijn van toepassing op zowel fictie, non-fictie als poëzie.

Locatie

Tolstraat 182, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops basis

9

Aantal schrijfworkshops verdieping (optioneel)

9

​​

Studietijd

4-8 uur per twee weken ​

Aantal deelnemers

v.a. 6

Lesgeld basismodule

€ 995,00 (vrijgesteld van btw) 

Lesgeld verdiepingsmodule (optioneel)

€ 995,00 (vrijgesteld van btw) 

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving

€ 100,00​

Docenten

Inge Schouten & David Mulder & Linda Huijsmans

DAG & TIJD

Zaterdag

13.30-17.00 uur

BASISMODULE LESDAGEN 2024

 • 24 februari

 • 9, 23 maart

 • 6, 20 april

 • 11, 25 mei

 • 8, 29 juni

START VOLGENDE VERDIEPINGSMODULE

 • Najaar 2024

OVER HET OPLEIDINGSTRAJECT
VOOR DE SCHRIJFDOCENT

Scriptplus is een CRKBO-erkend opleidingsinstituut. Hiermee voldoen de opleidingen die wij aanbieden aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

 

 

 

 

Scriptplus ontwikkelde in 2010 een eerste opleiding tot schrijfdocent. Daarna werd deze opleiding met succes herhaald met als gevolg een grote groep afgestudeerde schrijfdocenten.

Na tien jaar hebben we de anderhalf jaar durende opleiding aangescherpt in twee los te volgen modules. We merkten dat docenten behoefte hadden om al eerder aan de slag te gaan met een eigen schrijfpraktijk en hebben daarom gezorgd voor een basismodule met praktische tools om het creatieve schrijfproces van anderen op een juiste manier te kunnen begeleiden.

Het opleidingstraject is nu opgedeeld in een basismodule en een optionele verdiepingsmodule van beiden 9 bijeenkomsten die losstaand gevolgd kunnen worden.

Na het volgen van de basismodule (6 maanden) kun je zelf schrijftraining geven.

Financiering opleidingstraject voor de schrijfdocent
Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze cursus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten. 

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

_DSC0668.jpg

DOCENT 

Inge Schouten

"Ik ben een bevoorrecht docent. Gedurende de cursus zie ik hoe enthousiast studenten worden omdat ze hun passie voor schrijven kunnen combineren met de didactiek daarachter en die passie en zingeving kunnen overbrengen in hun eigen cursussen."

Ontwerp zonder titel.png

DOCENT 

David Mulder

"Het vak schrijfdocent heb je niet zomaar in de vingers. Zelfs na 25 jaar schrijfles geven leer ik nog elke keer bij. Maar met een gedegen cursus heb je een vliegende start."

Naam David.png
foto-14.jpeg
FD Linda Huijsmans-2019-zww (1).jpg

DOCENT 

Linda Huijsmans

"Literaire non-fictie is mijn favoriete onderdeel van het creatieve schrijven. Met romantechnieken kun je van de werkelijkheid een boeiend verhaal maken. Dat plezier deel ik graag!"

handtekening docent_edited.png

LESPROGRAMMA
OPLEIDINGSTRAJECT
VOOR DE SCRIJFDOCENT

 • Hoe groot is het aantal deelnemers aan een schrijfcursus?
  Minimaal vijf en maximaal tien deelnemers. Iedere deelnemer krijgt zodoende veel persoonlijke feedback en coaching.
 • Hoeveel bijeenkomsten beslaat een schrijfcursus?
  Minimaal vier en maximaal acht bijeenkomsten. Aan groepen wordt desgevraagd maatwerk geleverd (incompany is een optie).
 • Hoe vaak worden de schrijfcursussen aangeboden?
  Dit verschilt per schrijfcursus. Op de specifieke cursuspagina wordt meer informatie gegeven zodra nieuwe cursusdata bekend zijn. Houd de site in de gaten. Of mail naar info@scriptplus.nl.
 • Wat is het niveau van de schrijfcursussen?
  Er wordt geen specifiek niveau toegekend aan de schrijfcursussen, wel ambitie om zich te ontwikkelen in het ambacht schrijven . Bij de opleiding DOCS is een cv en motivatiebrief onderdeel van de toelatingsprocedure.
 • Waar worden de schrijfcursussen gegeven?
  De cursussen worden gegeven in Amsterdam, afwisselend bij de Tempel (Tolstraat 160, Amsterdam) de Vrije Universiteit van Amsterdam (Boelelaan 1105, Amsterdam).
 • Worden de schrijfcursussen (i.v.m. Covid-19) op locatie of online gegeven?
  Onze schrijfcursussen worden op locatie gegeven. De cursuslocatie is de Tempel op de Tolstraat 160 in Amsterdam. Zo lang de corona richtlijnen dit toelaten, blijven wij cursussen op locatie aanbieden.
 • Moet ik een laptop meenemen naar de schrijfcursus?
  Een schrijfblok en een pen is voldoende. In de lessen wordt vaak het huiswerk besproken maar als u niet in de gelegenheid zijn om deze te printen, dan kan het meenemen van een laptop of tablet wenselijk zijn.

ERVARINGEN

Tim Gladdines
oud-cursist

"Ik ontdekte dat ik het heerlijk vind om mensen les te geven in schrijven, ze vertrouwd te maken met basale schrijftechnieken en –theorie, maar vooral om ze plezier te laten beleven aan schrijven en het ontdekken van hun eigen talenten."
 

Telle van Beek
oud-cursist

“Tijdens de demonstratielessen kwam ik erachter hoe leuk lesgeven in creatief schrijven kon zijn.”

Marlies Bax

"Alle docenten waren overduidelijk heel kundig en duidelijk. Het was nuttig om de verschillende stijlen van lesgeven te zien."


oud-cursist

VEELGESTELDE VRAGEN

Wanneer is mijn inschrijving voor de cursus definitief?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij het volledige lesgeld hebben ontvangen. Na ontvangst van je inschrijving en aanbetaling via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving.

Kan de factuur gericht worden aan een organisatie of eigen bedrijf?

Wij kunnen de factuur richten aan een bedrijf of organisatie. Graag vragen we je dan ons na inschrijving te mailen met de juiste tenaamstelling voor de factuur.  Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra de factuur is overgemaakt door jouw bedrijf/organisatie, storten we de eerste betaling naar jou terug.

Krijg ik een certificaat?

Aan studenten die de basismodule én de verdiepingsmodule hebben gevolgd rijkt Scriptplus een certificaat uit. Dit wordt gezien als een kwaliteitslabel. Met dit certificaat op je CV laat je het werkveld zien dat je een gedegen bagage hebt om het creatieve schrijfproces in verschillende genres bij uiteenlopende doelgroepen effectief te begeleiden. Na dit opleidingstraject beschik je over een ontwikkelde vaardigheid in creatief schrijven en inzicht in het schrijfproces. Je hebt vaardigheden om cursusgroepen te begeleiden. Je kunt cursussen ontwikkelen en uitvoeren. Je beschikt over theoretische kennis over schrijven en doceren.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

RECENT VERSCHENEN OP

 • Instagram
 • Facebook
bottom of page