top of page
IMG_3660A.HEIC

OVER DE CURSUS

Je wilt een prentenboek schrijven, maar waar moet dat eigenlijk aan voldoen? Een prentenboek moet altijd, zelfs voor de allerkleinste lezers, voldoen aan de ijzeren wetten van het spannende verhaal. En als het verhaal er eenmaal is, gaat het om de formulering: schrijf spannend en prikkelend, maar ook begrijpelijk en goed voor te lezen. Een goed prentenboek trekt de lezer(tjes) het verhaal in door een uitgekiend samenspel van tekst en beeld. Wat beschrijf je en wat laat je aan de illustratie over? Hoe werk je samen met de illustrator? Leer het in de cursus Prentenboek Schrijven. 

De cursus is praktisch van aard, maar de theorie zal niet vergeten woorden.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • genre en verhaalopbouw

 • samenspel tekst en beeld

 • thema en boodschap

 • dialoog, humor, originaliteit, ontroering

 • personage(s), karakterontwikkeling en perspectief

 • kracht, details en geloofwaardigheid

NA DE CURSUS

Mocht de cursist behoefte hebben aan nog meer verdieping van zijn schrijverschap dan kan de cursist de verdiepingsmodule volgen van 4 bijeenkomsten. Als voldoende cursisten interesse hebben in het volgen van de verdiepingsmodule kan er een doorstart gemaakt worden.

In de verdiepingsmodule ga je jouw eigenheid ontdekken en ontwikkelen. Je verkent verschillende genres en doelgroepen en er ontstaan gesprekken over vormkeuzes, over een eigen stijl, over de beperkingen die de doelgroep soms oplegt en over de visie die je kunt ontwikkelen op je eigen werk. Het uiteindelijke doel is: weten waar je als schrijver staat.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Intentie, inspiratie en het benutten van je bronnen

 • Kill your darlings, uit je comfortzone komen

 • Schaven, schrappen en herschrijven manuscript

CURSUS
PRENTENBOEK SCHRIJVEN

Na het volgen van deze cursus:

1. 

Kun je een prentenboek maken 

gebruikmakend van de drie fases.

2. 

Kom je van een vondst tot

verhalend prentenboek.

3.

Kun je tekst en tekening op elkaar afstemmen.

Locatie

Tolstraat 160, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops

6

​​

Studietijd

3-4 uur per twee weken ​

Aantal deelnemers

6-10

Lesgeld (vrijgesteld van btw) 

€ 595,00

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving

€ 100,00​

Docent

Sandra de Weijze

DAG & TIJD

Zaterdag

10:00-13:00 uur

LESDAGEN 2023

 • 23 september

 • 14 oktober

 • 4, 18 november

 • 9 december

LESDAGEN 2024

 • 6 januari

 • 20 januari (reservedatum)

START CURSUS

 • 23 september 2023

VOOR WIE?

Voor de cursus Prentenboek schrijven is geen specifieke voorkennis nodig. Wel is de cursus bedoeld voor schrijvers met concrete plannen voor het schrijven van een prentenboek. Na afloop van de schrijfcursus heb je de tekst voor jouw prentenboek geschreven. 

Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze cursus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

 

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten. 

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan 

de cursus?

Op de hoogte blijven van een volgende editie?

foto-sdeweijze_edited_edited.jpg

DOCENT 

Sandra de Weijze

"In mijn taal, tekening, poëzie, workshop en les staat plezier voorop. Stapelen, spelen, stoeien (worstelen...), schaven met woorden en beelden, om de creatieve motor een zwieperd te geven tot aan de verwondering van wat dan vervolgens uit de creatieve pen tevoorschijn komt."

sandra de wijze.png

LESPROGRAMMA
PRENTENBOEK SCHRIJVEN

 • Hoe groot is het aantal deelnemers aan een schrijfcursus?
  Minimaal vijf en maximaal tien deelnemers. Iedere deelnemer krijgt zodoende veel persoonlijke feedback en coaching.
 • Hoeveel bijeenkomsten beslaat een schrijfcursus?
  Minimaal vier en maximaal acht bijeenkomsten. Aan groepen wordt desgevraagd maatwerk geleverd (incompany is een optie).
 • Hoe vaak worden de schrijfcursussen aangeboden?
  Dit verschilt per schrijfcursus. Op de specifieke cursuspagina wordt meer informatie gegeven zodra nieuwe cursusdata bekend zijn. Houd de site in de gaten. Of mail naar info@scriptplus.nl.
 • Wat is het niveau van de schrijfcursussen?
  Er wordt geen specifiek niveau toegekend aan de schrijfcursussen, wel ambitie om zich te ontwikkelen in het ambacht schrijven . Bij de opleiding DOCS is een cv en motivatiebrief onderdeel van de toelatingsprocedure.
 • Waar worden de schrijfcursussen gegeven?
  De cursussen worden gegeven in Amsterdam, afwisselend bij de Tempel (Tolstraat 160, Amsterdam) de Vrije Universiteit van Amsterdam (Boelelaan 1105, Amsterdam).
 • Worden de schrijfcursussen (i.v.m. Covid-19) op locatie of online gegeven?
  Onze schrijfcursussen worden op locatie gegeven. De cursuslocatie is de Tempel op de Tolstraat 160 in Amsterdam. Zo lang de corona richtlijnen dit toelaten, blijven wij cursussen op locatie aanbieden.
 • Moet ik een laptop meenemen naar de schrijfcursus?
  Een schrijfblok en een pen is voldoende. In de lessen wordt vaak het huiswerk besproken maar als u niet in de gelegenheid zijn om deze te printen, dan kan het meenemen van een laptop of tablet wenselijk zijn.

ERVARINGEN

Saskia Koning
oud-cursist Cursus Prentenboek Schrijven

" Leuke vrolijke geinteresseerde docent die op een positieve manier feedback geeft en kijkt waar er behoefte aan is gedurende de les en hierop inspeelt."

Josephine Schenk
oud-cursist Cursus Prentenboek schrijven

 “Sandra maakte de lessen heel leuk en leerzaam. Haar enthousiasme en kennis wil ze graag overbrengen en ze doet dit heel mooi door iedereen en het verhaal wat ze meebrengen in hun waarde te laten en te stimuleren."

Renate Siepel
oud-cursist Cursus Prentenboek schrijven

“Ik vond het leuk om thuis verhalen te maken. Door de cursus te doen werd ik daarin gestimuleerd. Daarnaast vond ik de cursus goed georganiseerd.”

VEELGESTELDE VRAGEN

Welk niveau moet ik hebben om aan een cursus mee te kunnen doen?

Scriptplus gaat ervan uit dat schrijven te leren is. Talent bepaalt de snelheid waarmee je het ambacht leert. Onze cursussen zijn dan ook in principe geschikt voor je als je de Nederlandse taal goed beheerst en zin hebt om te schrijven. Alleen voor de Topklassen dien je al voldoende schrijfervaring te hebben. Neem in dat geval contact met ons op om te overleggen of de Topklas geschikt voor je is.

Wanneer is mijn inschrijving voor de cursus definitief?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij het volledige lesgeld hebben ontvangen. Na ontvangst van je inschrijving en aanbetaling via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving.

Kan de factuur gericht worden aan een organisatie of eigen bedrijf?

Wij kunnen de factuur richten aan een bedrijf of organisatie. Graag vragen we je dan ons na inschrijving te mailen met de juiste tenaamstelling voor de factuur.  Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra de factuur is overgemaakt door jouw bedrijf/organisatie, storten we de eerste betaling naar jou terug.

Kan ik gebruik maken van een Leven Lang Leren Krediet?

Je kunt geen gebruik maken van een Leven lang leren krediet. Daarvoor moet je als organisatie geregistreerd zijn bij het CROHO = Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs, maar dat zijn wij niet.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen

aan de cursus?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

RECENT VERSCHENEN OP

 • Instagram
 • Facebook
bottom of page