top of page
Homepagina nieuw_edited.jpg

CURSUS
NIEUWSBERICHTEN 
SCHRIJVEN

Als je de cursus hebt gevolgd, dan... 

1. 

Begrijpelijk, bondig en

feitelijk schrijven.

2. 

De 5 W’s en de H (Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer en Hoe?) toepassen. 

3.

Goede en passende

koppen maken.

OVER DE CURSUS

In deze schrijfcursus leer je een scherpe neus voor nieuws te ontwikkelen. Je leert in vier bijeenkomsten de vuistregels om nieuws te herkennen en dat vervolgens op papier te zetten volgens de journalistieke spelregels. En uiteraard maak je kennis met de trucs van het journalistieke schrijven. Zodat je jouw nieuwsbericht pakkend kunt opschrijven.

De cursus richt zich op zowel offline als online media. Het schrijven van een online nieuwsbericht is weer een andere tak van sport. De online lezer heeft minder tijd en heeft meer behoefte aan scanbare berichten. Hoe zorg je hiervoor, zonder dat je de kern van je nieuwsbericht verliest?

Locatie

Tolstraat 160, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops

4

​​

Studietijd

4-8 uur per twee weken ​

Aantal deelnemers

6-10

Lesgeld (vrijgesteld van btw) 

€ 595,-

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving

€ 100,00​

Docent

Katja Kreukels

DAG & TIJD

Dinsdag, tweewekelijks

18.30-21.00 uur  

LESDAGEN 2023

 • Voorjaar 2023, data volgen.

START CURSUS

 • Voorjaar 2023, data volgen.

SLUITINGSDATUM INSCHRIJVING

 • Voorjaar 2023, data volgen.

VOOR WIE?

De cursus is voor iedereen die beroepsmatig nieuwsberichten schrijft en zijn praktische kennis wil verbeteren met journalistieke technieken. Voor iedereen die zijn schrijfvaardigheid wil verbeteren en een slijpsteen nodig heeft. Voor iedereen die een journalistieke basis wil leggen. Voor iedereen die content schrijft, zoals communicatieprofessionals, redacteuren, marketeers en bloggers. Specifieke voorkennis is niet nodig.

Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze cursus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

 

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten. 

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan de cursus?

Op de hoogte blijven van een volgende editie?

Katja Kreukels.jpg

DOCENT 

Katja Kreukels

Katja Kreukels is journalist en cultuursocioloog. Voor uit-eenlopende tijdschriften en kranten als Het Parool, Trouw, Ons Amsterdam en Volzin schreef ze reportages en achtergrond-verhalen over verschillende religies en culturen in Nederland. In 2019 debuteerde ze bij Querido met Mijn vader was priester. De gelijknamige KRO-NCRV-podcast is in 2021 gelanceerd op het NPO-podcastkanaal. Ze geeft schrijfcursussen en workshops voor Scriptplus en in eigen beheer.

LESPROGRAMMA
CURSUS NIEUWSBERICHTEN SCHRIJVEN

 • Hoe groot is het aantal deelnemers aan een schrijfcursus?
  Minimaal vijf en maximaal tien deelnemers. Iedere deelnemer krijgt zodoende veel persoonlijke feedback en coaching.
 • Hoeveel bijeenkomsten beslaat een schrijfcursus?
  Minimaal vier en maximaal acht bijeenkomsten. Aan groepen wordt desgevraagd maatwerk geleverd (incompany is een optie).
 • Hoe vaak worden de schrijfcursussen aangeboden?
  Dit verschilt per schrijfcursus. Op de specifieke cursuspagina wordt meer informatie gegeven zodra nieuwe cursusdata bekend zijn. Houd de site in de gaten. Of mail naar info@scriptplus.nl.
 • Wat is het niveau van de schrijfcursussen?
  Er wordt geen specifiek niveau toegekend aan de schrijfcursussen, wel ambitie om zich te ontwikkelen in het ambacht schrijven . Bij de opleiding DOCS is een cv en motivatiebrief onderdeel van de toelatingsprocedure.
 • Waar worden de schrijfcursussen gegeven?
  De cursussen worden gegeven in Amsterdam, afwisselend bij de Tempel (Tolstraat 160, Amsterdam) de Vrije Universiteit van Amsterdam (Boelelaan 1105, Amsterdam).
 • Worden de schrijfcursussen (i.v.m. Covid-19) op locatie of online gegeven?
  Onze schrijfcursussen worden op locatie gegeven. De cursuslocatie is de Tempel op de Tolstraat 160 in Amsterdam. Zo lang de corona richtlijnen dit toelaten, blijven wij cursussen op locatie aanbieden.
 • Moet ik een laptop meenemen naar de schrijfcursus?
  Een schrijfblok en een pen is voldoende. In de lessen wordt vaak het huiswerk besproken maar als u niet in de gelegenheid zijn om deze te printen, dan kan het meenemen van een laptop of tablet wenselijk zijn.

ERVARINGEN

Renate Siepel
oud-cursist over de
cursus Prentenboek schrijven

"Ik vond het leuk om thuis verhalen te maken. Door de cursus te doen werd ik daarin gestimuleerd."

Rijco van Egdom
oud-cursist over de
cursus Kinderboek schrijven

"Ik vond de cursus heel leuk, origineel en leerzaam. De organisatie van de cursus was heel goed en als cijfer geef ik deze cursus een 9!"

Peter Bloem
oud-cursist over de 
cursus Verhalende Journalistiek

"Ik vond de docenten Arjan Post en Katja Kreukels flexibel, toegankelijk, deskundig en enthousiasmerend."

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe groot is de werkdruk?

Voor alle cursussen geldt dat er schrijfopdrachten worden gegeven waar de deelnemers thuis aan werken. Reken op een huiswerkdruk van ten minste enkele uren per week. De cursisten voorzien elkaars werk ook van feedback. Tijdens de les nemen we in groepsverband het huiswerk door en zullen we feedback geven op elkaars werk. 

Welk niveau moet ik hebben om een cursus te kunnen doen?

Scriptplus gaat ervan uit dat schrijven te leren is. Talent bepaalt de snelheid waarmee je het ambacht leert. Onze cursussen zijn dan ook in principe geschikt voor je als je de Nederlandse taal goed beheerst en zin hebt om te schrijven. Alleen voor de Topklassen dien je al voldoende schrijfervaring te hebben. Neem in dat geval contact met ons op om te overleggen of de Topklas geschikt voor je is.

Wanneer is mijn inschrijving voor de cursus definitief?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij het volledige lesgeld hebben ontvangen. Na ontvangst van je inschrijving en aanbetaling via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving.

Kan de factuur gericht worden aan een organisatie of eigen bedrijf?

Wij kunnen de factuur richten aan een bedrijf of organisatie. Graag vragen we je dan ons na inschrijving te mailen met de juiste tenaamstelling voor de factuur.  Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra de factuur is overgemaakt door jouw bedrijf/organisatie, storten we de eerste betaling naar jou terug.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan

de cursus?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

RECENT VERSCHENEN OP

 • Instagram
 • Facebook
bottom of page