top of page
Homepagina nieuw_edited.jpg

CURSUS
KORT VERHAAL SCHRIJVEN

Als je de cursus hebt gevolgd, dan... 

1. 

Maak je kennis met de belangrijkste onderdelen van het proza schrijven.

2. 

Ben je in staat geloofwaardige personages neer te zetten.

3.

Heb je de ambachtelijke technieken geleerd om toe te passen op je korte verhaal.

OVER DE CURSUS

Kom je ook niet toe aan het afronden van een verhaal? Volg dan de cursus Kort verhaal schrijven. De schrijfcursus zet je aan tot het afronden van een verhaal. 

Gedurende alle niveaus wordt gewerkt aan de hand van een aantal didactische uitgangspunten, waarmee de student een goede, persoonlijke begeleiding krijgt. Na afloop van elk niveau kun je besluiten door te gaan of te stoppen. Cursisten kunnen nadat ze alle vier de niveau's hebben gevolgd, doorstromen naar de schrijfcursus Topklas Roman schrijven, die een jaar beslaat.

Locatie

Tolstraat 160, Amsterdam

Aantal schrijfworkshops

6

​​

Studietijd

4-8 uur per twee weken

Aantal deelnemers

6-10

Lesgeld (vrijgesteld van btw) 

€ 595,00

Aanbetaling op lesgeld bij inschrijving

€ 100,00​

Docent

Inge Schouten

DAG & TIJD

10:00-13:00 uur

LESDAGEN 2024

 • Data nog niet bekend

START CURSUS

 • Eerstvolgende cursus in voorjaar 2024

VOOR WIE?

In de eerste plaats voor iedereen die een verhaal wil leren schrijven. In welk genre dan ook. Zo leer je in de cursus de belangrijkste onderdelen van creatief schrijven. Doordat je oefent in het opnieuw en anders kijken naar de mogelijkheden van personage, dialoog, plot en locatie, word je een veelzijdiger schrijver. De cursus wordt afgerond met een verhaal van 1.500 woorden.

Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor deze cursus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

 

Check bij de Belastingdienst of je belastingadviseur de mogelijkheden om activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken als beroepskosten. 

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen aan 

de cursus?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

_DSC0668_edited_edited.jpg

DOCENT 

Inge Schouten

Inge Schouten voltooide de opleiding Writing and Education aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze is docent Literaire vorming/creatief schrijven en schrijft korte verhalen en romans. Ze debuteerde met de roman Het avondmaal. Daarna verscheen De moeder en het meisje. Haar boek Van kort verhaal naar roman, een nieuwe aanpak van prozaschrijven, kent inmiddels een vierde druk.

LESPROGRAMMA
CURSUS KORT VERHAAL SCHRIJVEN

 • Hoe groot is het aantal deelnemers aan een schrijfcursus?
  Minimaal vijf en maximaal tien deelnemers. Iedere deelnemer krijgt zodoende veel persoonlijke feedback en coaching.
 • Hoeveel bijeenkomsten beslaat een schrijfcursus?
  Minimaal vier en maximaal acht bijeenkomsten. Aan groepen wordt desgevraagd maatwerk geleverd (incompany is een optie).
 • Hoe vaak worden de schrijfcursussen aangeboden?
  Dit verschilt per schrijfcursus. Op de specifieke cursuspagina wordt meer informatie gegeven zodra nieuwe cursusdata bekend zijn. Houd de site in de gaten. Of mail naar info@scriptplus.nl.
 • Wat is het niveau van de schrijfcursussen?
  Er wordt geen specifiek niveau toegekend aan de schrijfcursussen, wel ambitie om zich te ontwikkelen in het ambacht schrijven . Bij de opleiding DOCS is een cv en motivatiebrief onderdeel van de toelatingsprocedure.
 • Waar worden de schrijfcursussen gegeven?
  De cursussen worden gegeven in Amsterdam, afwisselend bij de Tempel (Tolstraat 160, Amsterdam) de Vrije Universiteit van Amsterdam (Boelelaan 1105, Amsterdam).
 • Worden de schrijfcursussen (i.v.m. Covid-19) op locatie of online gegeven?
  Onze schrijfcursussen worden op locatie gegeven. De cursuslocatie is de Tempel op de Tolstraat 160 in Amsterdam. Zo lang de corona richtlijnen dit toelaten, blijven wij cursussen op locatie aanbieden.
 • Moet ik een laptop meenemen naar de schrijfcursus?
  Een schrijfblok en een pen is voldoende. In de lessen wordt vaak het huiswerk besproken maar als u niet in de gelegenheid zijn om deze te printen, dan kan het meenemen van een laptop of tablet wenselijk zijn.

ERVARINGEN

Tim Gladdines
afgestudeerd aan de opleiding schrijfdocent

"Ik ontdekte dat ik het heerlijk vind om mensen les te geven in schrijven, ze vertrouwd te maken met basale schrijftechnieken en –theorie, maar vooral om ze plezier te laten beleven aan schrijven en het ontdekken van hun eigen talenten."
 

Telle van Beek
afgestudeerd aan de opleiding schrijfdocent

“Tijdens de demonstratielessen kwam ik erachter hoe leuk lesgeven in creatief schrijven kon zijn.”

Linda Huijsmans
afgestudeerd aan de opleiding schrijfdocent

“Mijn belangrijkste motivatie om aan DOCS te beginnen was juist de didactische kant. Het lesgeven was nieuw voor mij, daar wilde ik graag goed in worden. Het gevolg was dat ik de schrijfopdrachten losjes en ontspannen benaderde. En juist dat heeft me de belangrijkste winst opgeleverd.”

VEELGESTELDE VRAGEN

Welk niveau moet ik hebben om aan een cursus mee te kunnen doen?

Scriptplus gaat ervan uit dat schrijven te leren is. Talent bepaalt de snelheid waarmee je het ambacht leert. Onze cursussen zijn dan ook in principe geschikt voor je als je de Nederlandse taal goed beheerst en zin hebt om te schrijven. Alleen voor de Topklassen dien je al voldoende schrijfervaring te hebben. Neem in dat geval contact met ons op om te overleggen of de Topklas geschikt voor je is.

Wanneer is mijn inschrijving voor de cursus definitief?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij het volledige lesgeld hebben ontvangen. Na ontvangst van je inschrijving en aanbetaling via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving.

Kan de factuur gericht worden aan een organisatie of eigen bedrijf?

Wij kunnen de factuur richten aan een bedrijf of organisatie. Graag vragen we je dan ons na inschrijving te mailen met de juiste tenaamstelling voor de factuur.  Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra de factuur is overgemaakt door jouw bedrijf/organisatie, storten we de eerste betaling naar jou terug.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding.

Kan ik gebruik maken van een Leven Lang Leren Krediet?

Je kunt geen gebruik maken van een Leven lang leren krediet. Daarvoor moet je als organisatie geregistreerd zijn bij het CROHO = Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs, maar dat zijn wij niet.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je deelnemen

aan de cursus?

Op de hoogte blijven van

een volgende editie?

RECENT VERSCHENEN OP

 • Instagram
 • Facebook
bottom of page