Scriptpluscursist Buruma debuteert met roman Bulgaars labyrint

Schrijver Jan Buruma volgde tussen 2012 en 2017 de opleiding Verhalend Proza en de cursus Naar een Roman bij Scriptplus. In november 2017 werd zijn debuutroman Bulgaars Labyrint uitgegeven door Elikser uit Leeuwarden. Wij vroegen Buruma hoe zijn debuut tot stand kwam.

 

‘Ik kom al jaren in Bulgarije en wilde al heel lang een boek over mijn ervaringen in dat land schrijven. Verschillende pogingen mislukten, er mankeerde altijd wel iets aan. In 2012 had ik er genoeg van - nu of nooit. Ik begon met de opleiding Verhalend Proza. Van het begin met één doel - mijn boek schrijven en uitgeven. De schrijftechnieken die ik in de lessen leerde, waren soms hard, maar erg leerzaam. Het commentaar per e-mail en de zaterdagse bijeenkomsten met de andere cursisten en de docent waren heel stimulerend en inspirerend.’

Buruma vervolgt: ‘Schrijven doe je niet zomaar. Het plot en de verhaallijn zijn cruciaal, maar je blijft schrijven en herschrijven. Met focus, concentratie en doelgerichtheid groeit er langzaam maar zeker iets moois. Een belangrijk leerpunt tijdens de opleiding was dat professor Von Falckensteyn, de hoofdpersoon, zijn Bulgaarse opdracht niet direct aanneemt. Hij moet in een aantal etappes over de streep worden getrokken, en ziet tenslotte zelf in welk groot voordeel de opdracht voor hem heeft. Die spanningsopbouw werkt heel goed’.

Jan Buruma

 

Het vinden van een uitgeverij bleek een vak apart. Eén van de docenten vergeleek het met solliciteren. Tussen uitgever en schrijver moet het 'klikken'. En die klik is beslist een zoektocht waard.

Bulgaars labyrint is het eerste boek van een reeks, waarin archiefdeskundige Von Falckensteyn steeds in een ander land op zoek gaat naar een verdwenen document. En dat binnen een spannende politieke context.

Benieuwd naar het werk van een oud-cursist? Bulgaars labyrint ligt nu in de boekhandel en is te bestellen via Bol.com.

Bulgaars labyrint