Zes tips om weer te gaan schrijven

Zit je vast in je verhaal? Weet je niet hoe je verder moet? Is de inspiratie zoek? Met deze zes tips kom je uit je writer’s block.

1. Vertel over je verhalen
Familie en vrienden vertellen over wat je schrijft kan spannend zijn, maar het kan ook heel veel opleveren. Mensen die net even een andere kijk op het verhaal hebben en vragen stellen waar jij nooit over na hebt gedacht. Ze zorgen dat je zelf uit een tunnel komt en met een nieuw perspectief naar het verhaal kan kijken.

2. Alles wat je tegenkomt en alles wat je overkomt, is een bron van inspiratie
Twitter, Pinterest of Schrijvenonline kunnen inspiratiebronnen zijn, maar ook die ene mevrouw die elke dag in de trein zit te bellen, of de meneer die nooit ‘hallo’ zegt in de lift. Wie weet is dat net het personage dat nodig is om jouw verhaal naar een hoger niveau te tillen.

3. Wie schrijft, die blijft
Schrijf zonder blokkades. Ga zitten en schrijf alles wat je denkt over jouw verhaal. Denk niet: ‘dat kan helemaal niet’, of ‘zo werkt het niet’. Schrijf een half uur lang op deze manier door. Gewoon typen. Waarschijnlijk kan het meeste van het geschreven stuk weggegooid worden, maar vaak roept het creativiteit op die doorbreekt met het punt waarop je bent vastgelopen.

4. Brainstorm zonder ja maar…
Zoek twee mensen die je willen helpen. Ga rond de tafel zitten en bedenk waar jouw hoofdpersonage over 25 jaar moet zijn. Brainstorm over minstens 30 manieren waarop het personage daar kan komen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar zo gek kun je het dus wel bedenken! Een regel hierbij is dat je geen ja maar… mag zeggen bij ideeën van een ander. Ja en… is een goede vervanger. Tussen die 30 ideeën, zit altijd wel één die oproept tot schrijven.

5. Volg een schrijfcursus
In een schrijfcursus wordt je begeleid in het schrijven van stukken. Er zijn deadlines waarop jij stukken verhaal af moet hebben. Deze kleinere tussendeadlines kunnen de druk om te schrijven verhogen, waardoor je het echt gaat doen. Daarnaast is een schrijfcursus natuurlijk heel leuk en leer je veel van de feedback van de docent en andere cursisten op jouw verhaal.

6. Blijven doorgaan
Schrijf elke dag minstens 10 minuten. Tegenzin, drukke dagen, werk. Voor sommigen komt het schrijven naast al deze bezigheden. Als je een aantal dagen niet hebt geschreven, wordt het ook steeds moeilijker om er weer in te komen. Door een ritme op te bouwen