Sneller en gemakkelijker schrijven

Zit jij ook weleens minutenlang naar je beeldscherm te staren in afwachting van een mooie eerste zin? Voel je de wanhoop stijgen naarmate de tijd gaat dringen? Eén troost: schrijven is voor veel mensen een lastig karwei. Het kost vaak flink wat tijd en energie. Onnodig! Ontdek in deze blog hoe je efficiënt kunt schrijven, zonder al te veel inspanning.

1. Bereid de schrijfklus voor

Begin niet zomaar te schrijven, maar bereid je eerst goed voor. Hoe meer tijd je daarin stopt, hoe vlotter het eigenlijke schrijven loopt. Zorg er allereerst voor dat je helder hebt wát je moet schrijven en welke tekstsoort het beste past. Denk na over de aanleiding, het doel en de lezers van de tekst. Bepaal ook hoe lang hij moet worden.

De tekst opbouwen

Maak een logische tekstopbouw. Voor een uitgebreide e-mail is dat een steekwoordenlijstje, voor een rapport een complete inhoudsopgave. Zet alvast enkele steekwoorden onder de kopjes. Met een goed doordachte tekstopbouw kun je je tijdens het schrijven volledig concentreren op het verwoorden van je gedachten.

In twee rondes schrijven

De truc van efficiënt schrijven zit erin dat je in twee rondes werkt. Eerst maak je een kladversie, daarna de definitieve versie. Het voordeel daarvan is dat je je op één ding tegelijk kunt focussen. Bij de eerste versie gaat het erom dat je de inhoud globaal op papier zet. Bij de tweede versie besteed je aandacht aan het verbeteren van de tekst.

2. Schrijf de eerste versie

Schrijf de eerste versie alsof het een kladtekst is. Wees niet kritisch, denk niet te lang na en houd de vaart erin. Let dus niet op lange of kromme zinnen en spelling. Schrijf eventueel halve zinnen of alleen maar losse woorden. Typ desnoods een aantal mogelijkheden achter elkaar. Bedenk dat je alles ook zo weer hebt weggehaald. Als een woord je niet te binnen wil schieten, zet dan twee vraagtekens op die plaats en ga door.

Negeer een stroeve aanloop

Laat je niet afschrikken door een koude start en ga gewoon aan de slag. Wacht in elk geval niet af tot je inspiratie krijgt. Inspiratie ontstaat meestal pas tijdens het schrijven. Lukt het echt niet, schrijf dan eerst over iets heel anders, bijvoorbeeld over je vakantieplannen. Als je lekker op gang bent gekomen, stap je over op de eigenlijke tekst.

Begin niet bij het begin

Waarom zou je vooraan beginnen als je weet uit welke onderdelen je tekst bestaat? Maak het jezelf gemakkelijk en draai eerst warm met het eenvoudigste gedeelte. Zodra je goed op weg bent, stap je over op een lastiger stuk. Je zult zien dat het dan gemakkelijker gaat. Bovendien geeft het een fijn gevoel als je al een deel van de tekst af hebt.

Als je echt niet verder komt?

Je kunt een schrijfblokkade opheffen door hardop te verwoorden wat je wilt schrijven. Of vertel het een ander. Probeer al pratend en stukje bij beetje tot een goede formulering te komen. Ga desnoods ijsberen. Zo orden je je gedachten en zet je deze om in woorden. Als je iets hardop goed kunt overbrengen, heb je begrepen waar het om gaat. De stap naar het opschrijven is dan maar klein.

3. Neem afstand

Je schrijft het beste als je denkt vanuit de positie van de lezer. Dat lukt beter naarmate je meer afstand hebt genomen van je tekst. Leg daarom de eerste versie zo lang mogelijk weg. Moet je tekst dezelfde dag nog op de website, gebruik dan bijvoorbeeld de lunchpauze om afstand te nemen. Of ga tussendoor even iets anders doen, zodat je met je gedachten op een ander spoor komt.

4. Schrijf de tweede versie

Na het afstand nemen, herschrijf je de eerste versie. Bekijk de zinnen een voor een. Maak ze goedlopend, bondig en prettig leesbaar. Omdat je de inhoud al hebt, gaat dit sneller en gemakkelijker dan wanneer je alles tegelijk had gedaan. Je kunt je nu immers helemaal op deze aanpassingen concentreren.

Als je in verschillende rondes werkt, kan schrijven zomaar een inspirerende en creatieve bezigheid worden waar je energie van krijgt. Dus … probeer het eens.