Schrijfoefening van de maand: scène schrijven

Iedere maand vind je op de Scriptplussite een eenvoudige schrijfoefening om direct mee aan de slag te gaan. Deze maand: scène schrijven.

 

Soms wil je schrijven, maar kom je niet op gang. Je weet niet hoe te beginnen. Of waarover te schrijven. Wij geven je eenvoudige schrijfoefeningen om dit op te lossen. Zoals deze: een variatie op het aloude bingospel. Je draait aan de slinger, de ballen rollen in het rad en er komt een bal met getal jouw kant op. Dat getal correspondeert met een schrijfopdracht. Deelnemers aan onze workshop Creatief schrijven mogen aan het rad draaien als ze een prikkelende schrijfopdracht mee naar huis willen nemen. En, je raadt het al, dat wil iedereen. We geven vast één oefening weg. Scherp je pen en schrijf een scène.

Oefening scène schrijven

  • Prik een willekeurige zin uit een poëziebundel.
  • Doe datzelfde met een zin uit een reclamefolder
  • Daarna een zin uit een kookboek of stripalbum.
  • Je hebt nu drie zinnen. Deze verwerk je in een korte scène van maximaal een A4-tje.

Ga eerst lekker schrijven en let nog niet teveel op de details. Klaar? Dan heb je je eerste tot-dus-verretje. Kijk nu kritisch naar je tekst. Kun je de tekst aanscherpen? In welke tijd is de tekst geschreven? Heb je dit consequent volgehouden? Is de tekst beeldend genoeg geschreven, of lukt het om nog een mooi detail in de tekst te verwerken? Tevreden? Bedenk een titel en bewaar je tekst.

Veel schrijfplezier!

Gastblog van Trea Scholten & Annemarie van den Brink (Tools voor Taal)