Pilo-erectie

Je kunt in één klap onder zitten en de symptomen kunnen net zo snel weer weg zijn. Het bedekt delen van je lijf. Op je gezicht zit het nooit. Geen idee waar ik het over heb zeker?

Pilo-erectie is een wetenschappelijk woord waarvan de doorsnee Nederlander nog nooit heeft gehoord. Dat is niet erg want er zijn veel wetenschappelijke woorden en omschrijvingen die je niet kent. Onderzoekers smijten onbewust met vaktermen in hun onderlinge gesprekken. Wanneer ze een artikel schrijven over hun onderwerp blijven ze die termen gebruiken, een enkeling uitgezonderd. Dat is geen halszaak wanneer ze schrijven voor een vakblad. Het wordt pas vervelend wanneer ze een artikel maken voor mensen buiten hun onderzoek niche. Voor die mensen zijn artikelen vol vaktermen onleesbaar. Zelf sla ik dat soort verhalen over als ik ze tegenkom. Waarom zou ik in vredesnaam iets lezen waar ik geen chocola van kan maken of een touw aan kan vastknopen?

Nu heb ik je met de kop van dit stukje lekker gemaakt met die pilo-erectie en heb je nog steeds geen idee waar ik het over heb. Oké vooruit dan. Deze vorm van erectie overvalt je wanneer je het koud hebt of iets heel engs meemaakt, soms ook wanneer je hele mooie muziek hoort. Een pilo-erectie is dan ook niets anders dan kippenvel. Ik heb deze column bewust geen kippenvel genoemd want ik vond de term pilo-erectie wel intrigerend en jij ook want anders was je niet gaan lezen.

Eind november start bij Script plus de cursus Populairwetenschappelijk schrijven. Bewust omgaan met vaktermen is onderdeel van deze cursus. In de lessen leer je hoe je jouw onderzoeksresultaten verwerkt in een leesbaar artikel voor een blad, programma of website naar keuze. Wil je vast oefenen? Probeer dan onderstaand stukje om te zetten in een tekst die ook voor een leek begrijpelijk is.

Pilo-erectie is een rudimentair evolutionair mechanisme dat we hebben overgehouden uit de tijd dat de mens nog een dikkere vacht met haren had en wordt geactiveerd door het sympathisch zenuwstelsel. Koude stimuleert sympathische activiteit om vasoconstrictie te krijgen van de huidvaten (minder warmteverlies via de huid, vasoconstrictie van het mesenteriaal vaatbed om de perifere vaatweerstand te verhogen en navenant de bloeddruk (via alfa-adrenerge receptoren) en vasodilatatie van de vaten naar de spieren zodat deze minder snel verzuren (via bèta2-adrenerge receptoren). De zogenaamde fight and flight respons die nog wél van toepassing is.

Bron: wetenschapsforum.nu

Meer informatie vind je hier: Cursus Populairwetenschappelijk schrijven

Belinda van Steijn (docent cursus Populairwetenschappelijk schrijven)