Het nieuwe boek van Kim van der Mee

Van de opleiding Proza voor kinderen naar het zoeken van een geschikte uitgever: Kim van der Mee neemt je mee in haar proces van kinderboeken schrijven en uitgeven.

Wat was de grootste uitdaging bij het schrijven (of illustreren)?

Het doorgaan maar ook op tijd stoppen! Het herschrijven van de tekst en het opnieuw tekenen van je figuren kun je blijven doen. Je hebt geschreven, leest je tekst over en dan kom je steeds weer dingen tegen die je anders of beter kunt doen. Hetzelfde idee gaat ook op voor illustreren. Je figuurtje op die ene illustratie kijkt net een tikkeltje anders dan op de andere. De kunst is dan het juiste punt weten te vinden van wanneer je écht iets moet aanpassen en wanneer je het gewoon zo moet laten. Dat vind ik heel lastig.

 Wat was de beste tip die je kreeg tijdens de opleiding Proza voor Kinderen?

Ik heb veel goede tips gekregen. Uiteraard het bekende schrappen en herschrijven, maar ook het scherp neerzetten van je karakters en het schrijven van sfeer. De beste tip is denk ik: schrijven op een manier waar je je goed bij voelt. Ik heb moeite met structuur. Je hebt mensen die schrijven alles meteen per hoofdstuk op, dat kan ik niet. Tijdens de opleiding heb ik verschillende methodes aangeboden gekregen en uitgeprobeerd. Uiteindelijk heb ik uit die methodes mijn eigen manier van schrijven gevonden. In het kort komt het er op neer dat ik eerst in grote lijnen mijn idee uitwerk, dan heb ik houvast van waar het verhaal naartoe gaat. Ondertussen vormen zich dan ook de karakters. Wanneer het verhaal in grote lijnen staat -en dat ontstaat door ‘simpelweg’ schrijven zonder na te denken over de te gebruiken technieken-, hak ik het verhaal in stukken zodat ik steeds werk aan een behapbaar stuk tekst. Het is voor mij belangrijk dat er tijdens het schrijven ruimte is voor spontaniteit, maar wel binnen de lijnen die ik grotendeels heb geschetst. Als ik mij daar niet aan hou (en die neiging heb ik sterk…) komt mijn creatieve brein met heel veel andere leuke ideeën….en dán wordt het pas echt lastig!

 Hoe ben je bij je uitgever terecht gekomen?

Via internet ben ik op zoek gegaan naar verschillende kinderboekuitgeverijen en heb ik uitgezocht welke eisen zij stellen voor het insturen van het manuscript. Dit is namelijk per uitgeverij verschillend, de een wil het digitaal en de ander wil het uitsluitend op papier. Toen ben ik gewoon de uitgeverijen gaan benaderen door mijn manuscript met illustraties in te sturen. Eerst een stuk of vijf. Afwachten of er een reactie komt. Hartstikke spannend als je dan een eerste mail of brief krijgt van een uitgeverij. De eerste paar afwijzingen zijn natuurlijk teleurstellend, laat ik eerlijk zijn: je hoopt tóch stiekem dat ze je er meteen tussenuit pikken. Ik baalde maar gaf niet op. Via internet kwam ik bij uitgeverij Boekscout uit, ook daar online mijn manuscript met illustraties naartoe gestuurd. Na korte tijd kreeg ik een telefoontje van deze uitgeverij: ze hadden mijn werk bekeken en waren enthousiast. Ik werd uitgenodigd in Soest en kreeg een contract!

Het boek 'Tosti' is nu verkrijgbaar via www.boekscout.nl en via boekhandels in Nederland en België.